Menstruatiearmoede

Te weinig geld voor tampons? Bij Linda mogen vrouwen ze gratis komen halen

·Aangepast:
Te weinig geld voor tampons? Bij Linda mogen vrouwen ze gratis komen halen
RTL

Negen procent van de Nederlandse meisjes en jonge vrouwen heeft niet altijd genoeg geld voor tampons of maandverband. Een schrijnend probleem, vindt de 58-jarige Linda Kosters uit Didam, dus wil ze hier iets aan doen. Voor haar deur staat sinds een week een box gevuld met producten die meisjes gratis mogen komen ophalen.

Linda werkt in de jeugdzorg. In coronatijd zijn de groepen kinderen waar zij mee werkt steeds kleiner geworden. "Op een gegeven moment had ik groepen van maar acht tot tien leerlingen. Toen kon ik veel meer een band met ze opbouwen op een individueel niveau", vertelt ze aan EditieNL.

Geen geld voor tampons

Een van de meisjes waar Linda mee werkt maakte haar bewust van de ernst van menstruatiearmoede - een probleem dat volgens cijfers van Plan International nog steeds speelt. "Ze vertelde me dat ze soms in de stad in restaurants naar de wc gaat om daar tampons te pakken. Haar moeder heeft namelijk geen geld om die voor haar te kopen."

Taboe rond menstruatie op basisschool: 'Geen prullenbakjes op de wc'
Lees ook

Taboe rond menstruatie op basisschool: 'Geen prullenbakjes op de wc'

Dit zette Linda aan het denken. "Ik vind het heel erg dat meisjes niet naar school kunnen omdat hun moeder moet kiezen tussen eten kopen of maandverband halen."

Anoniem

Naast haar werk in de jeugdzorg werkt Linda voor een cosmeticabedrijf. "Klanten komen bij mij thuis bestellingen ophalen. Die zet ik dan in een box voor de deur. Dus ik dacht: dat kan ik hiermee ook doen." In de box zijn zowel tampons als maandverband te vinden. Ook liggen er witte tasjes om de producten in mee te nemen. "Zo valt het niet op dat ze dit hebben gepakt."

De afgelopen week zijn er drie meisjes langsgeweest. "Ik ben erg blij dat mensen komen en dat ze het durven. Er zit schaamte en ik snap dat heel goed", vertelt Linda. "Van de week zag ik een auto met moeder en dochter stoppen voor de deur, zij hebben netjes een paar producten meegenomen. Ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen."

Uitbreiding

Ook andere dorpsgenoten zijn blij met de actie van Linda. In groepen op Facebook heeft ze het verhaal onder de aandacht gebracht. "Ik kreeg veel positieve reacties van zowel vrouwen als mannen. Iedereen is het er eigenlijk wel mee eens dat het vreselijk is dat dit nodig is, maar dat het goed is dat ik het doe."

Ze krijgt inmiddels ook hulp aangeboden. "Toen ik maandag terugkwam van boodschappen doen, hing er een tasje vol met maandverband aan de deur om uit te delen." Ook bieden mensen aan om zelf een box neer te zetten. "Een vriendin van mij woont aan de andere kant van het dorp, die bood het ook al aan. Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Hoe meer punten, hoe beter."

Linda is dan ook nog lang niet van plan om te stoppen. "Ik laat de box dag en nacht staan, in goed en slecht weer. Zolang er vraag naar is en mensen terugkomen, zal de box er staan. Ook al zijn het maar een of twee personen per maand."

Lees meer over
MenstruatieArmoedeEditie NL Link in bioDidam