Met een VR-bril

VR-spel moet jongeren veilig laten vrijen: 'Denk ook eens aan de exen van je exen'

Door EditieNL··Aangepast:
© Editie NLVR-spel moet jongeren veilig laten vrijen: 'Denk ook eens aan de exen van je exen'
RTL

Enig idee hoeveel bedpartners jij en je lief samen hebben? Soa Aids Nederland meent dat een zogenoemde exenmeter jongeren confronteert en het belang van veilig vrijen duidelijk maakt. Vandaag nemen scholieren in Velp een kijkje met een VR-bril in een al dan niet gevulde slaapkamer.

Wie in het nieuwe online spel van Soa Aids Nederland stapt zet een VR-bril op zijn neus en belandt in een moderne slaapkamer. Vervolgens krijg je een berichtje op je telefoon van je nieuwe lief. Hoeveel bedpartners je hebt gehad? En hoeveel contacten je denkt dat je partner heeft gehad? Rond je virtuele bed, waar jullie het misschien wel zonder voorbehoedsmiddel gaan doen, verschijnen exen. En de exen van die exen.

Condooms passen op Utrecht Centraal
Lees ook

Condooms passen op Utrecht Centraal

Dat kan best schrikken zijn en dat is precies de bedoeling. Scholieren van het Astrum College in Velp kunnen vandaag die VR-bril opzetten en in een slaapkamer stappen waar het belang van veilig vrijen duidelijk wordt gemaakt. "Je vertrouwt je liefje natuurlijk wel, maar je denkt niet altijd aan alle exen die jij en diegene gehad hebben", licht Anna Nijster van Soa Aids Nederland toe

Meer kans op een soa

Het is onderdeel van een nieuwe lesmethode speciaal ontworpen voor het mbo. Samen met Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, werd de exenmeter bedacht om te laten zien dat er meer kans is om een soa over te dragen dan jongeren misschien denken.

"Bij de één is die kamer wat gevulder dan bij de ander", legt Nijster uit. De privacy wordt niet geschonden, de kamer is een animatie vol met willekeurige mannen en vrouwen. "Geen namen, geen foto's. Het is alleen om het aantal bedpartners, dat mogelijk een soa heeft doorgegeven, duidelijk te maken."

Met de neus op de feiten

Deze aanpak is wel even heel anders dan de 'Vrij veilig'-campagnes van jaren geleden. Seksuoloog Eveline Stallaart gelooft er wel in. "Tot nu toe waren het vaak catchy reclames, maar met de neus op de feiten worden gedrukt kan ook effect hebben."

Soa Aids Nederland wil met de VR-beleving jongeren bewust maken van de noodzaak een condoom of ander voorbehoedsmiddel te gebruiken. Het condoomgebruik neemt namelijk af onder jongeren. Ook volgens Stallaart is dat nog steeds nodig. "We praten meer over seks met onze kinderen dan een jaren geleden, maar niet over soa's."

Niet alleen een  beetje jeuk

Dat heeft te maken met schaamte, aldus Stallaart. "Dan denken we aan vreemdgaan of zeggen 'hoe kon je zo stom zijn het niet veilig te doen?!'. Doordat we er niet over praten, is het bij jongeren niet bekend dat een soa blijvende gevolgen kan hebben. Het is niet een beetje jeuk, een smeerseltje en weer klaar. Het kan heel veel impact op je leven hebben en dat van een partner."

Ook benieuwd naar jullie 'seksuele netwerk'? Bekijk dan hier de exenmeter

Lees meer over
Eveline StallaartSoa Aids NederlandSOASeksMBO