Proef met 230 patiënten

Petra is kankervrij dankzij chemopomp, maar niet iedereen kan die krijgen

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLPetra is kankervrij dankzij chemopomp, maar niet iedereen kan die krijgen
RTL

Een chemopomp kan levens verlengen, of zelfs redden. Petra Meij kreeg het apparaat toen ze darmkanker met uitzaaiingen in de lever had. Het had een positief effect. "Het is zo heftig voor je lever, maar ik ben wel schoon." Toch staat het apparaat in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het Erasmus MC legt zich daar niet bij neer.

Patiënten mogen hier alleen in studieverband een chemopomp krijgen. Petra deed vorig jaar mee aan zo'n proef. "Ik ben eind januari geopereerd, waarbij een stuk van mijn lever is weggehaald. Toen is de pomp geplaatst." De behandeling werd kort daarna gestart en bestond uit vier behandelingen met chemotherapie.

"De laatste behandelingen heb ik een verminderde dosis gekregen, omdat mijn leverwaarden achteruit gingen. Het is zo heftig." Maar effectief was het wel: "Mijn darmen, mijn lever, allebei zijn ze schoon. Het komt vaak voor dat er in je lever weer uitzaaiingen ontstaan, maar dat is nu niet zo." Dat komt doordat uitzaaiingen die na een operatie zijn achtergebleven met de chemopomp gericht aangepakt worden.

Nieuwe behandeling eierstokkanker nu vergoed uit basispakket: 'Hè hè, eindelijk'
Lees ook

Nieuwe behandeling eierstokkanker nu vergoed uit basispakket: 'Hè hè, eindelijk'

Zo werkt de chemopomp

De chemopomp is een klein apparaat dat onder de huid wordt geplaatst waarbij chemotherapie heel lokaal in de lever kan worden afgeleverd. Via een slangetje wordt het namelijk direct in de leverslagader toegediend.

Hierdoor is het effect van de chemotherapie op tumoren maximaal en komt het nauwelijks buiten de lever terecht. Er zijn daardoor bijna geen bijwerkingen. Een infuus en tabletten zijn met deze vorm van therapie niet nodig.

Groot onderzoek

De chemopomp wordt in de Verenigde Staten al jaren gebruikt. Patiënten leven daar gemiddeld twee jaar langer als ze het medicijn toegediend krijgen, bleek uit onderzoek van oncologisch chirurg Bas Groot Koerkamp bij meer dan 2000 Amerikaanse patiënten.

Sindsdien wil hij het middel naar Nederland halen, maar dat is nog niet gelukt. "Het is een moeilijk, kostbaar en langdurig proces om hier een medicijn geregistreerd te krijgen", vertelt Groot Koerkamp. Eerst moet wetenschappelijk onderzoek aantonen dat de pomp veilig geplaatst kan worden.

Amper negatieve effecten

Na een succesvolle pilot met dertig patiënten, waaronder Petra, is het Erasmus MC daarom nu op zoek naar 230 mensen met darmkanker en uitzaaiingen in de lever die willen deelnemen aan een patiëntenonderzoek. De helft van de patiënten krijgt dan een chemopomp geïmplanteerd, de rest krijgt een standaardbehandeling. Zo kunnen de resultaten vergeleken worden.

Petra is blij dat ze met de eerdere studie heeft meegedaan. "Ik voel me prima. Ook tijdens de behandelingen voelde ik me naar omstandigheden goed." Negatieve effecten ondervond ze amper. "Ik had alleen af en toe wat tintelingen in mijn voeten. Ik ben ook niet kaal geworden", vertelt ze. "Het blijft een vreselijke ziekte. Ik ga elke drie maanden op controle. Als je dan weer hoort dat je nog schoon bent, denk je toch: het heeft wel gewerkt."

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]ChemotherapieKanker