Vleesconsumptie toegenomen

Stoppen met vlees eten: waarom is het zo moeilijk?

Door Editie NL··Aangepast:
© Eigen fotoStoppen met vlees eten: waarom is het zo moeilijk?
RTL

De Vegetariërsbond bestaat 125 jaar. In die jaren heeft de bond naar eigen zeggen honderdduizenden mensen geholpen om vegetarisch te eten. Toch is in 2018 de vleesconsumptie in Nederland voor het eerst in jaren weer toegenomen.

Dat we maar moeilijk afscheid kunnen nemen van ons lapje vlees, merkt ook Eline Cordie. "Ik ben al een paar jaar flexitariër. Ik zou graag willen stoppen met vlees eten, want alles wijst erop dat de bio-industrie bijdraagt aan de opwarming van de aarde. En voor het dierenwelzijn is het zoveel beter."

Los in het weekend

Toch wil het haar maar niet lukken. "Ik ben soms gemakzuchtig. Dan denk ik: wat maakt een kipnugget meer of minder uit? Doordeweeks eet ik weinig vlees, maar in het weekend ga ik helemaal los en eet ik als beloning extra vlees. Het slaat nergens op", vertelt Eline aan Editie NL.

Mee met de hype: vleesbedrijven gaan op de vegetarische toer
Lees ook

Mee met de hype: vleesbedrijven gaan op de vegetarische toer

Schuldgevoel

Ook op vakantie heeft ze zich niet ingehouden. "Ik was in Spanje en heb daar veel vlees gegeten, van chorizo tot parmaham. Daarna voelde ik me zo schuldig. Maar het is gewoon zo lekker."

Zelfs flexitariër zijn vindt ze lastig. "Wat is 'weinig' vlees eten? Eén keer per week? Drie keer per week? Dat het zo onduidelijk is, maakt het moeilijk om vol te houden. Het is te makkelijk om je grens te verleggen."

Blijven proberen

Voorlopig blijft ze haar best doen om te minderen. "Het is verkeerd om te denken: 'ach, die dieren worden toch wel geslacht voor iemand anders die wél vlees eet.' In je eentje ben je niet verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde, maar onze gezamenlijke handelingen houden dit wel in stand. Dus blijf ik gewoon proberen om minimaal vlees te eten. Of bijvoorbeeld alleen op vakantie."

Aangeleerd

Toch ligt het niet voor de hand dat mensen een aangeboren voorkeur hebben voor vlees. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag van de Wageningen University & Research, legt uit: "Als jij in India was geboren, waar miljoenen mensen vegetariër zijn vanwege religieuze redenen, was jij waarschijnlijk ook vegetariër."

Eiwitten

"Mensen hebben daarentegen wel een voorkeur voor eiwitten", gaat hij verder. "Als je daarvan te weinig binnenkrijgt, ga je ernaar verlangen. Nu is vlees de belangrijkste eiwitbron, dus op die manier hunkeren veel mensen naar vlees als ze het een tijd niet hebben gegeten. Maar plantaardig voedsel kan natuurlijk ook eiwitten bevatten."

Lekkere smaak

Daarnaast is de smaak van vlees nu eenmaal populair. "Veel mensen vinden het heel erg lekker. Ze houden van de typisch hartige smaak ervan. Maar ook hierbij geldt weer: niet alleen vlees heeft een zogenoemde 'umami-smaak'. Ook plantaardig voedsel kan deze hebben", zegt De Graaf tegen Editie NL.

Met dank aan de overheid

Ten slotte is onze voorkeur voor vlees sterk cultureel en sociaal gevormd. "Onze voorkeur voor vlees is zo gegroeid, omdat we ermee zijn opgegroeid. In de jaren '70 werd het eten van vlees zelfs door de overheid gepromoot. Mensen aten dagelijks vlees. Het heeft veel tijd nodig om dit beeld te veranderen."

Het doel van de Vegetariërsbond is ervoor zorgen dat mensen in 2040 vijftig procent minder vlees eten.

Lees meer over
Wageningen UniversiteitVleesVleesvervangersVegetarisme