77,2 kilo per persoon

Nederlanders eten iets meer vlees, voor het eerst sinds 9 jaar

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPNederlanders eten iets meer vlees, voor het eerst sinds 9 jaar
RTL

Voor het eerst sinds negen jaar zijn we in Nederland weer meer vlees gaan eten. In 2018 aten Nederlanders gemiddeld 77,2 kilo vlees per persoon. Dat is 600 gram meer dan voorgaande jaren.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. In 2018 aten Nederlanders gemiddeld 77,2 kilo vlees, terwijl dat in 2016 en 2017 nog 76,6 kilo was.

Jurriaan eet elke dag alleen maar vlees: 'Ik voel me nu een echte man'
Lees ook

Jurriaan eet elke dag alleen maar vlees: 'Ik voel me nu een echte man'

Die 77,2 kilo is 'karkasgewicht'

Die 77,2 kilo wordt niet allemaal opgegeten. Bij het onderzoek is namelijk gerekend met een zogenaamd 'karkasgewicht', dat ook botten en vet van geslachte dieren meetelt. Ongeveer de helft van dat 'karkasgewicht' eten we daadwerkelijk op.

Op het hoogtepunt, in 2009, aten we 79,1 kilo vlees per jaar. Sindsdien daalde dat aantal, maar nu lijkt die trend zich te hebben gekeerd.  

Wakker Dier: 'Plantaardig eten won terrein'

Wakker Dier, die opkomt voor dieren in de vee-industrie, laat weten verbaasd te zijn door de cijfers. "De stijging staat haaks op de foodtrends van de laatste jaren. Vegetarisch, vegan, flexitarisme ofwel vleesminderen: plantaardig eten won terrein."

Waar de stijging vandaan komt, is onduidelijk. Wakker Dier vermoedt dat vleesconsumptie in restaurants een rol speelt. "Omdat de supermarkten minder vlees verkopen, lijkt het erop dat meer mensen vlees buiten de deur eten. Aangezien de horeca-uitgaven sterk zijn gestegen, is het aannemelijk dat dit een rol speelt."

Lees meer over
Wakker DierWageningen UniversiteitVleesVleesvervangers