Solliciteren anno 2020

Geen vooroordelen en geen cv: robot Sigmund kan sollicitatiegesprekken voeren

Door EditieNL··Aangepast:
© Eigen fotoGeen vooroordelen en geen cv: robot Sigmund kan sollicitatiegesprekken voeren
RTL

Er is een robot in de maak die sollicitatiegesprekken kan voeren. Dat zou betekenen dat mensen niet meer afgewezen worden op basis van vooroordelen, cv of gemoedstoestand. Is deze manier van solliciteren de toekomst?

Sigmund is nog niet in gebruik, maar er wordt al over hem gedroomd. Deze robot is namelijk in staat om sollicitatiegesprekken te voeren waarbij achtergrond, etniciteit en ergernissen geen rol spelen.

Bewegend gezicht

De robot is een soort witte pop die alleen bestaat uit een nek en een hoofd. Door zijn bewegende gezicht lijkt het daadwerkelijk alsof hij je aankijkt. Hij beoordeelt sollicitanten op basis van tien vragen, zonder dat er een cv aan te pas komt. Om een oordeel te vellen maakt hij gebruik van algoritmes.

Jongere met migratieachtergrond moet vaker solliciteren voor baan
Lees ook

Jongere met migratieachtergrond moet vaker solliciteren voor baan

Sigmund wordt ontwikkeld door assessmentaanbieder LTP Business Psychologen. Tot nu toe gaat het nog om een onderzoeksproject. "Hij wordt steeds beter", vertelt Jan Kwint, CEO van het bedrijf, aan EditieNL. "De robot combineert de uitspraken van de sollicitant met de manier waarop hij of zij het zegt, inclusief gezichtsexpressie."

Solliciteren met cv

Hoewel het nog gaat om een onderzoeksproject, zijn de verwachtingen hooggespannen. "Dit kan weleens gaan werken", denkt recruitmentadviseur Bas van de Haterd. "We weten inmiddels dat solliciteren aan de hand van een cv niet werkt. Het aantal ervaringsjaren blijkt geen voorspellende waarde te hebben. Dat hoeft namelijk niets te zeggen over de prestatie. Het gaat om de kwaliteit van de ervaring."

Vooroordelen

Solliciteren bij een robot zou bovendien een einde maken aan discriminatie. "Tijdens het solliciteren maken we heel veel gebruik onbewuste vooroordelen", zegt Van de Haterd tegen EditieNL. "We denken dat we niet discrimineren, maar we zijn op twee landen na het meest racistische land als het op sollicitaties aankomt."

"Ook blijkt uit onderzoek dat mensen met een accent minder verdienen", gaat hij verder. "Hoe sterker het accent, hoe lager zijn salaris. Om welk accent het gaat, maakt niet uit. Als mensen een accent hebben, vinden we ze dommer."

Daarnaast leiden spelfouten in het cv tot vooroordelen. "Als iemand fouten maakt, bestempelen we iemand sneller als dom. Maar uit onderzoek blijkt dat spelfouten niets hoeven te zeggen over iemands werkprestaties. Weer een vooroordeel dus."

Privéleven

Bovendien laten robots zich niet beïnvloeden door hun privéomstandigheden. "Veel mensen nemen hun privéleven mee naar een sollicitatiegesprek. Ik durf te wedden dat er minder talent is ontdekt op de dag nadat Ajax uit de Champions League lag. Mensen zijn dan chagrijnig. Of stel nou dat een sollicitant een eigenschap heeft die je doet denken aan je ex? Dat werkt niet bevorderlijk."

Lees meer over
RoboticaKunstmatige intelligentieEditie NL Link in bio