Wel of niet inenten tegen corona: 'Het gaat te snel'
Het coronavaccin van Oxford University komt steeds dichterbij. Maar of iedereen zich gaat laten inenten, dat is nog maar de vraag. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 28 procent van de Nederlandse bevolking hierover twijfelt.
Willen we ons laten vaccineren als er een vaccin is? Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 52 procent van de Nederlanders dat zou willen. 8 procent wil zich sowieso niet laten inenten en 28 procent weet het nog niet. De overige ondervraagden willen eerst weten of ze corona hebben gehad, voordat ze zich laten vaccineren.
Eigen peiling
Wij vroegen op Facebook wat onze volgers denken over een eventuele inenting. Er reageerden 37.000 mensen. 10.000 mensen gaven aan ingeënt te willen worden, 27.000 mensen wilden dat niet
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Iemand die bij die laatste groep hoort, is Maxime Jongbloed-Bruggeman. "Bij andere vaccins duurt het vaak zo'n tien jaar voordat ze gebruikt worden. Nu gaat het ineens zo snel, dat maakt mij aan het twijfelen", zegt ze tegen Editie NL.
'Word gek van die anti-vaxxers'
En dat is precies waar Duran te Riele zich aan stoort. "Ik word helemaal gek van die anti-vaxxers. Natuurlijk neem ik dat vaccin. Het wantrouwen irriteert me al tijden", vertelt hij aan Editie NL.
Veel vrienden van hem twijfelen ook. "Ik begrijp dat gewoon niet. Het vaccin wordt natuurlijk heel snel gemaakt, maar mensen vergeten dat de hele wereld ermee bezig is en dat er heel veel geld en tijd voor vrij is gemaakt. Dan gaan dingen nou eenmaal sneller."
'Raar dat het nu zo snel kan'
Toch gelooft Maxime niet dat er geen fouten worden gemaakt. "Het is zo'n korte tijd dat ik niet geloof dat daar geen fouten inzitten. Ik wil mij met alle liefde en plezier inenten, maar niet zomaar." Wat haar betreft laten anderen zich eerst inenten, voordat ze er zelf aan begint. "Het is gewoon raar dat het nu zo snel kan."
Duran vertrouwt erop dat, zodra er een vaccin is, het veilig is. "Ze gaan echt geen levensgevaarlijk product op de markt brengen."
Openheid over het vaccin
Dat mensen hun twijfels hebben, is volgens Marcel Verweij, hoogleraar filosofie aan de Wageningen Universiteit, helemaal niet raar. "Het feit dat het vaccin in een veel kortere tijd is ontwikkeld, roept vraagtekens op. Dat is logisch", zegt hij tegen Editie NL.
Meer openheid over het ontwikkelen van het vaccin en meer educatie en voorlichting kan volgens Verweij helpen. "Nu is alles nog vrij bedekt."
Beloning
Ook denkt hij dat het slim is om inenting te belonen. "Als mensen meer mogen doen zodra ze ingeënt zijn, kan dat helpen om mensen over de streep te trekken."