Verhuizen? 'Dertigers stellen zichzelf niet voor aan nieuwe buren'
Te harde muziek of blaffende honden: een kwart van de Nederlanders heeft weleens bonje met de buren. Toch lijken veel dertigers niet echt om de buren te geven. Uit onderzoek blijkt dat zij zichzelf niet voorstellen als ze op een nieuwe plek gaan wonen.
Burenruzies kunnen het woonplezier flink aantasten, blijkt uit de enquête van Kadasterdata.nl. Zo geeft dertien procent van de ondervraagden aan dat zij ergens anders waren gaan wonen als zij van te voren had geweten wie hun buren zouden worden.
Een conclusie uit het onderzoek is dat als je je in het begin netjes voorstelt aan de buren, een schutting van een paar centimeter over de erfgrens minder snel reden is voor conflict. Waarom doen veel mensen dat dan niet?
Initiatief nemen?
"Dat jonge dertigers zich niet voorstellen is begrijpelijk, want ze komen uit een studentenmilieu en bemoeien zich nauwelijks met de huizen om zich heen", zegt etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema.
"Als ze gaan samenwonen of ze gaan op zichzelf wonen, dan is het wel aan te bevelen om je voor te stellen aan de buren. Dat is fijn voor de sfeer, en het kan ook handig zijn als er later problemen of conflicten ontstaan."
Er is volgens Ritsema geen strikte regel wie het initiatief moet nemen. "Het kan ook degene zijn die er al woont, dat de 'oude' buur de nieuwe buur komt verwelkomen. Als je er eenmaal woont, kan het handig zijn om de directe buren uit te nodigen voor een kopje koffie of thee. Dat kunnen de buren links of rechts van je zijn, of boven of onder je. Je hoeft niet de hele straat uit te nodigen, alleen je directe buren."
Interesse tonen in buren
"Een fijn contact met je buren hebben, is altijd belangrijk", zegt Bente London, directeur van Beterburen. Deze organisatie verzorgt buurtbemiddeling. "Alleen jezelf voorstellen en daarna alleen groeten, is niet genoeg. Je moet contact leggen en dat doe je door interesse te tonen."
Dat kan volgens London namelijk veel conflicten voorkomen. "Dan weet je het ook als het even niet goed gaat met je buurman of buurvrouw. Als iemand een huilbaby heeft of nachtdiensten draait en je weet dat, dan kan je ook meer begrip opbrengen als je midden in de nacht wat kabaal of gehuil hoort."
Betere relatie
Jezelf voorstellen is dus het begin, maar is volgens haar zeker niet genoeg. "Veel mensen denken dat ze de buren niet meer nodig hebben, we zijn onafhankelijker. Maar juist omdat we in Nederland zo dicht op elkaar wonen, is het belangrijk om te investeren in een goede relatie met je buren."
"Als er dan problemen zijn, zorgt die relatie ervoor dat je meer van elkaar kan hebben en dat je ook kan vragen of het geluid zachter mag. Zonder bang te zijn dat dat escaleert", legt London uit. "We zien dat mensen het lastig vinden om hun buren aan te spreken op overlast, omdat ze ze niet kennen. Dan gaat het vaak verkeerd."
Het is ook weer niet zo dat je meteen beste vrienden met je buren hoeft te worden. "Dat hoeft niet als je daar geen zin in hebt. Maar je kan best een praatje maken met elkaar."
Minder afhankelijk van buurman
Ook London begrijpt wel dat dertigers zich anders opstellen tegenover buren dan de oudere generatie. "Ze zijn opgevoed met sociale media, ze weten wat hun vrienden doen en hebben heel erg hun eigen leven. Ze denken daardoor dat ze de buren niet nodig hebben. Als ze iets nodig hebben, vragen ze het niet aan de buren."
"De oudere generatie was echt afhankelijk van elkaar, ze deden meer gezamenlijke dingen, hadden elkaar echt nodig. Er was veel meer connectie. Deze jonge mensen, dertigers, hebben dat veel minder."