Januari alcoholvrij

Dry January extra moeilijk? 11 procent is meer gaan drinken sinds corona

·Aangepast:
© iStockDry January extra moeilijk? 11 procent is meer gaan drinken sinds corona
RTL

Vanavond zal in heel het land het glas geheven worden om 2020 af te sluiten en een – hopelijk beter – jaar in te luiden. Maar daarna start voor veel mensen Dry January, een maand lang zonder alcohol. Wordt die maand nu extra zwaar?

Afgelopen jaar is 11 procent van de mensen meer gaan drinken, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. "Dat zijn vooral de thuisdrinkers", zegt Martijn Planken van IkPas tegen EditieNL. "Voor hen is thuiszitten een trigger om alcohol te drinken."

Trek in alcohol

"Dit jaar hebben we natuurlijk aan huis gekluisterd gezeten en sommige mensen pakken er dan heel makkelijk een biertje of wijntje bij", gaat hij verder. "Hoe vaker je op de bank zit, hoe meer trek je in alcohol krijgt en hoe meer je gaat drinken. Ik denk dat de thuisdrinkers het dan ook zwaar gaan krijgen met Dry January."

Hoe komt het dat we de 1,5 meter afstand negeren als we alcohol drinken?
Lees ook

Hoe komt het dat we de 1,5 meter afstand negeren als we alcohol drinken?

Maar dat geldt niet voor iedereen. "Als je een kroegtijger bent zal je waarschijnlijk niet meer zijn gaan drinken. Thuiszitten is voor hen geen trigger; dat is de kroeg."

Tips van Martijn om Dry January door te komen:

  1. "Verander je gewoontes. Kijk bijvoorbeeld eens op een andere manier naar Beau of Studio Sport. Ga tijdens de uitzending strijken voor de televisie. Je kijkt nog steeds, maar doet een andere handeling. Daarmee houd je je geest voor de gek."
  2. "Ontdek nieuwe drankjes, zoals gingerbeer. Dan hoef je niet aan de cola of spa rood."
  3. "Alleen zijn is voor velen een probleem. Verveling is één van de triggers voor alcoholgebruik. Ga eens wat meer naar buiten. Wandel naar plekken waar het rustig is. Ontdek de wereld in de buurt. Probeer bezigheden te zoeken. Constructief gedrag voorkomt destructief gedrag."

Euforisch gevoel

Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, verklaart waarom mensen dit jaar gemiddeld vaker naar de fles grepen. "Er zitten positieve effecten aan drinken; je krijgt er een euforisch gevoel van", vertelt hij aan EditieNL.

"We zitten nu in een situatie waarin structureel veel negatieve emoties naar voren komen, zoals somberheid, boosheid en stress. Die negatieve emoties drinken we weg, als een soort zelfmedicatie. Mensen richten hun frustraties op alcohol."

Dry January

Of dat de hele maand januari drinken extra moeilijk maakt, weet hij niet. "Het is de vraag of mensen die door corona meer zijn gaan drinken nu de behoefte hebben aan Dry January. Mijn inschatting is van niet. Mensen die eraan meedoen leven vaak redelijk gezond en willen zelf meer controle."

"Bovendien zien de mensen die meer zijn gaan drinken door corona deze periode als tijdelijk", denkt Dijkstra. "Zij denken dt ze na de crisis wel weer minder gaan drinken. Dat maakt ze minder bereid om met Dry January mee te doen."

Lees meer over
Trimbos InstituutAlcoholische drankenCoronacrisis in NederlandLink in bio