Garantiefonds voor evenementen: kunnen we komende zomer weer naar een festival?
Kunnen we aankomende zomer weer dansen op een festival of bier drinken bij een popconcert? Over die optie durven steeds meer mensen hardop na te denken. Niet alleen de organisatoren zelf, maar ook politici in Den Haag. "Zowel economisch als sociaal is het heel wenselijk."
Gisteren presenteerde het kabinet een garantiefonds van 300 miljoen euro voor de evenementenbranche. Het idee is dat er voor de zomer weer evenementen kunnen worden gepland. Mochten die niet doorgaan, dan betaalt de overheid de gemaakte kosten.
Voorbereidingstijd
"Als het vaccineren volgens de planning verloopt, zou er na 1 juli al het een en ander moeten kunnen plaatsvinden. Maar een evenement organiseer je niet in een dag, daar heb je wat voorbereidingstijd voor nodig", vertelt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen aan EditieNL.
Het garantiefonds is er om organisatoren te motiveren om de plannen ondanks de risico's toch door te zetten. "Het is heel risicovol om nu al te beginnen, want je weet nog niet of het door kan gaan en met welke beperkingen. Maar het zou fantastisch zijn als we deze zomer weer op een evenement kunnen staan. Zowel economisch als sociaal is dat heel wenselijk. Daarom willen we dat als overheid stimuleren."
Proefevenementen
Om erachter te komen of en op welke manier er veilig gefeest kan worden is de evenementensector in samenwerking met de overheid een initiatief gestart: Fieldlab Evenementen. Dat is een serie proefevenementen waaruit duidelijk moet worden of er weer op een veilige manier publieksevenementen kunnen plaatsvinden.
"We hadden eerst toestemming om in januari een aantal Fieldlab Evenementen te laten plaatsvinden, maar vanwege de Britse variant is dat on hold gezet", vertelt woordvoerder Tim Boersma aan EditieNL.
Deze week werd duidelijk dat de eerste evenementen half februari mogen plaatsvinden. Dat zijn een theatervoorstelling, een zakelijk congres, een popconcert, een dancefeest en een voetbalwedstrijd.
Sneltest
Voorafgaand aan deze evenementen moeten alle bezoekers een sneltest doen. "Dat moet maximaal 48 uur van tevoren. Het uitvoeren van de tests valt ook onder onze organisatie. We vragen deelnemers aan de deur om de uitslag te laten zien, en daar doen we ook meteen een temperatuurmeting. Mensen kunnen dan alsnog geweigerd worden."
Groepen
Vervolgens worden de bezoekers in verschillende groepen verdeeld. "Bij de Ziggo Dome ontvangen we in totaal 1500 mensen. Die verdelen we in zes groepen van 250 man. Per groep laten we mensen zich anders gedragen. De ene groep moet blijven zitten, de andere mag in de pauze naar de bar en weer een andere groep wordt gevraagd om binnen de eigen bubbel op anderhalve meter afstand te blijven."
Vervolgens worden de verschillende aanpakken onderzocht. "We willen in kaart brengen met hoeveel mensen je daadwerkelijk in contact bent op zo'n evenement en hoeveel bezoekers er veilig naar een evenement kunnen komen", legt Boersma uit. "Er is geen festival rendabel te maken zolang we met de anderhalvemeterregel te maken hebben. Maar het kan zijn dat we met een aantal maatregelen de bezoekerscapaciteit omhoog kunnen brengen."
Nu al uitverkocht
Soenda Festival heeft besloten niet te wachten op een definitief besluit van de overheid. Het Utrechtse evenement is gisteren begonnen met de kaartverkoop en inmiddels zelfs al uitverkocht. Normaal vindt het evenement plaats in mei, maar is verschoven nar 28 augustus. "Anders was de kans dat het zou gaan lukken wel erg klein", vertelt organisator Jasper Coenen aan EditieNL.
"We hebben met het uitkiezen van een nieuwe datum gekeken naar het vaccinatieprogramma. Eind augustus lijkt ons realistisch, maar het is nog steeds onzeker natuurlijk."
Aanbetaling
Vanwege die onzekerheid hoeven mensen nog niet de volledige ticketprijs neer te leggen. Tegen een aanbetaling van tien euro kunnen ze zichzelf verzekeren van een kaartje. "Zodra we een 'go' krijgen van het kabinet en het festival mag doorgaan, kunnen mensen het resterende bedrag betalen."