Wanneer kunnen we weer?

Dit is het meest gunstige scenario voor 2021 (waarschuwing: geen garanties!)

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit is het meest gunstige scenario voor 2021 (waarschuwing: geen garanties!)
RTL

Het meest gunstige scenario is natuurlijk dat het virus op 19 januari weg is uit Nederland. Corona is verslagen en vaccinatie is nog maar een formaliteit. Dat is wat we willen, maar niet reëel. Maar waar mogen we wel op hopen? Wat is het meest gunstige scenario voor 2021?

Wat smachten we ernaar. Lekker losgaan in een club, met je vrienden een biertje drinken in de bar, een serieus potje hockey, knuffelen met oma of gewoon weer met je collega's op kantoor werken.

Of met z'n allen lekker maf doen als Oranje weer een belangrijk toernooi speelt, zoals te zien is in deze reportage uit 2016 op het WK:

Wanneer kan dat allemaal weer? Best een lastige vraag om zo even te beantwoorden.

Het coronavirus heeft tot nu bewezen grillig en onvoorspelbaar te zijn. Wat de ene dag goed lijkt te gaan, kan een paar dagen later resulteren in een strenge lockdown. "Tot half januari zal het zeer stil worden in Nederland", concludeerde verslaggever Fons Lambie gisteren na de toespraak van premier Rutte:

Ondanks het moeilijk te voorspellen toekomstbeeld, zijn er wel factoren waardoor we het meest gunstige scenario kunnen schetsen. Zonder enige garantie dat dit ook gaat uitkomen.

Stap 1: gaat de lockdown werken?

Allereerst stap 1, de lockdown. We gaan het nieuwe jaar in met de strengste lockdown die we sinds het begin van de pandemie in Nederland hebben gehad. Dat gaat zorgen voor minder besmettingen, daar kun je in elk geval van uitgaan. In het meest gunstige scenario horen we we op 12 januari van het kabinet dat de lockdown heeft gewerkt en dat 19 januari inderdaad de einddatum is van de huidige lockdown.

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is deze lockdown het maximale dat het kabinet aan maatregelen tegen het virus kan nemen. Hij gaat ervan uit dat het gaat helpen.

Hij hoopt dat het risiconiveau teruggaat naar niveau 1. Dat wil zeggen dat er dan nog zo'n 7 nieuwe besmettingen per dag per 100.000 Nederlanders bij komen. Dat staat voor 1200 besmettingen per dag in totaal en drie nieuwe ic-opnames. In het meest reële scenario is dat eind januari. Als we die richting opgaan, dan zouden er na 19 januari versoepelingen in kunnen zitten. "Daarvoor moeten we dus wel een ommekeer zien in de cijfers", benadrukt De Jonge. 

In het geval dat het inderdaad deze kant op gaat, kunnen we dan weer helemaal los, zoals hier tijdens de Canal Parade in Amsterdam in 2018?

Nou, reken daar maar niet op. Ook in het meest gunstige scenario is de tweede essentiële factor van groot belang: het vaccin.

Stap 2: Nederland wordt gevaccineerd

De eerste groep wordt naar verwacht vanaf januari gevaccineerd. Dan gaat het om zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Er wordt ook zo snel mogelijk begonnen met het inenten van bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het inenten van die eerste groepen zal er niet direct voor zorgen dat we weer alles kunnen doen net als vroeger. Wel zei De Jonge daarover: "Als de meest kwetsbaren en de mensen die voor hen zorgen zijn beschermd, zijn we al een heel eind. En als we tegelijkertijd meer testen, moet het lukken om in de loop van 2021 een deel van de beperkende maatregelen los te laten. Tot het zover is moeten we voorzichtig zijn."

In de loop van 2021, dat is nog niet heel concreet. En daarbij: we kunnen pas helemaal van het virus af komen, als de gewenste groepsimmuniteit is bereikt. Wat dat is, leggen we uit in deze video:

Uitlegvideo van eerder dit jaar over groepsimmuniteit

Om groepsimmuniteit te bereiken, is het nodig dat 60 à 70 procent zich laat vaccineren, zegt Jaap van Delden, programmadirecteur vaccinatie Covid-19 bij het RIVM. Zolang we dat percentage niet bereiken, zitten we volgens hem aan de basismaatregelen vast, zoals anderhalve meter afstand houden.

Dus groepsimmuniteit zal nodig zijn om weer als vanouds een voetbalwedstrijd in een vol stadion te kunnen bekijken of een druk festival  te kunnen bezoeken:

Twenty One Pilots op Lowlands 2015

Ga er maar niet van uit dat dit nog voor de zomer kan. Hoelang het duurt voordat iedereen een vaccinatie heeft gekregen, hangt af van veel (nog onzekere) factoren. Vaccins moeten eerst nog goedgekeurd worden, er moeten voldoende vaccins geleverd worden en die moeten voor iedereen geschikt zijn.

Kabinet verwacht bijna 22 miljoen vaccins in eerste halfjaar van 2021
Lees ook

Kabinet verwacht bijna 22 miljoen vaccins in eerste halfjaar van 2021

Een precieze planning is er nog niet, zegt Van Delden. "Ik moet eerst vaccins hebben om te kunnen vaccineren."

Minister De Jonge zei dat het nog wel tot na de zomer van 2021 zal duren voor heel Nederland een vaccin heeft gekregen. "We moeten waken voor een 'we-zijn-er-bijna-stemming'. Want we zijn nog wel even onderweg voordat we allemaal zijn ingeënt." 

Stap 3: corona de wereld uit?

Niet in alle landen kan zomaar de hele bevolking worden ingeënt. Dat zal ervoor zorgen dat het coronavirus in 2021 nog niet de wereld uit zal zijn. Om nog maar te zwijgen van mogelijke mutaties van het virus of een vaccin dat misschien niet naar behoren werkt.

Maar in dit artikel zouden we uitgaan van het meest gunstige scenario….

Concluderend

… dus laten we zeggen vanaf eind januari weer voorzichtig versoepelen. Denk bijvoorbeeld aan samen sporten, of de horeca, scholen en winkels weer open. En misschien zelfs kleinschalige evenementjes.

En dan niet al te lang na de zomer met vrienden hangen aan de bar, normaal op vakantie naar sommige landen en elkaar weer een knuffel geven? Het blijft koffiedik kijken, maar één ding is zeker: we hebben het grotendeels zelf in de hand.

Gezelligheid op een Rotterdams plein in 2018.© ANP
Gezelligheid op een Rotterdams plein in 2018.
Lees meer over
CoronavirusCoronavaccin