Parade

Festival in coronatijd: silent disco via Zoom en dans in een hotelgang

Door Paula Vaarkamp··Aangepast:
© Laurens JansenFestival in coronatijd: silent disco via Zoom en dans in een hotelgang
RTL

2020: een jaar zonder grote feesten en - zo goed als - niet uitgaan. Toch, als je héél goed zoekt, vind je met een beetje geluk iets wat in de buurt van een festival komt. Maar in hoeverre voldoet dat? Want: hoe boots je een festivalsfeer na zonder festivalterrein? Zonder bierdouches over je hoofd en zweetoksels tegen je aan? Redacteur Paula Vaarkamp zocht het uit.

Mensen die mij kennen weten dat ik niet vies ben van een feestje op z’n tijd. Speciaalbier drinken in een bruine kroeg tot het ochtendgloren, m'n gevoelens eruit zingen (lees: blèren) in een karaokebar of voetjes van de vloer op een festival. Het maakt mij niet uit, zolang ik maar omringd ben door goede muziek, en bovenal: gezellige mensen. Het liefst zoveel mogelijk.

Eindelijk weer eens (de deur) uit

Mijn honger naar dit alles kon dit jaar helaas niet gestild worden, maar tot mijn grote geluk was daar afgelopen weekend een coronaproof alternatief: Zoku x Parade. Een tweedaags event met een avondvullend programma en hotelovernachting in één van de lofts die het Amsterdamse hotel Zoku rijk is. Het zou een aangepaste variant zijn op het theaterfestival de Parade, dat in normale tijden elke zomer in de grote steden neerstrijkt en waar cultuur, muziek en eten centraal staan. Vol goede moed en overmatig veel enthousiasme (want yes, eindelijk de deur eens uit!) stapten ik samen met mijn vriend in de trein naar Amsterdam.

Toen we rond 16.00 uur wilden inchecken op de zesde verdieping, werden we onthaald door een opgewekt en kleurrijk ontvangstcomité: de snoepmeisjes. Normaal gesproken verkopen zij elke zomer op het Parade-terrein lekkernijen, maar nu stonden ze voor onze neus om de beleving in het hotel wat extra festivalmagie mee te geven. Gelukt. Het feestje kon beginnen! Hoe, wat en wanneer precies, dat bleef nog even geheim. 

Het nieuwe uitgaan: 'Geen handjes in de lucht, maar billen op de stoel'
Lees ook

Het nieuwe uitgaan: 'Geen handjes in de lucht, maar billen op de stoel'

Na het inchecken, onderweg naar onze loft, brandde de nieuwsgierigheid. De gangen hingen vol met lichtslingers en een groot krijtbord naast onze deur heette ons welkom met de tekst: 'Enjoy your evening, Paula & Laurens'. Toen we de loft binnenstapten, waren we blij met wat we zagen. Niet alleen was de loft zelf een plek waarvan ik het niet erg vond om daar de komende 24 uur in door te brengen, ook aan de aankleding ontbrak het niet.

Het is te veel om in detail op te noemen, maar in grote lijnen troffen we het volgende aan: een moderne, sfeervolle ruimte met daarin een volledig gedekte tafel, rijkelijk gevulde koelkast en allerlei accessoires die het karakter van de Parade tekenen. Op verschillende plekken in de loft lagen QR-codes, die uitleg gaven over wat ons te wachten stond. Omdat ons bij binnenkomst vrijwel niks verteld was, voelde het als een soort ontdekkingstocht.

© Laurens Jansen
© Laurens Jansen

Door de codes te scannen, ontdekten we gaandeweg onder meer dat de ingrediënten in de koelkast bedoeld waren voor het zelf koken van een hoogstaand driegangendiner van chefkok Merijn van Berlo, Paradekok en eigenaar van restaurant Choux. Ook kwamen we erachter dat de code bij de speaker ons leidde naar een Parade-Spotifylijst om ons echt in de gewenste festivalsferen te trekken.

Chefkok voor een dag

Eén van de codes bracht ons om 19.00 uur bij het welkomstpraatje op Zoom, dat vast goed bedoeld was, maar wij kregen er weinig van mee vanwege een haperende internetverbinding. Daarbij waren sommige dingen wat onduidelijk aangegeven zoals tijden en wanneer bepaalde dingen van ons werden verwacht, al was dat niet per se storend.

Het eten bleek geweldig lekker en wat was het leuk om dit helemaal zelf te bereiden. Met behulp van een vooraf opgenomen YouTube-video, dat wel. De rest van de avond werden we meerdere keren verrast door een klop op de deur van een snoepmeisje, die leidde tot de uitreiking van een cocktail of aankondiging van een optreden. Tussen de kloppen op de deur door kwamen we ook aan versnaperingen niet te kort: had je iets nodig, dan kon je bellen naar een 06-nummer en binnen de kortste keren stond er dan iemand met je bestelling voor de deur.

© Laurens Jansen

We genoten van twee optredens op de hotelgang, die de artiesten - speciaal voor de beperkte ruimte die zo'n plek te bieden heeft - hadden aangepast. Het eerste optreden werd verzorgd door danscollectief DansBlok: een moderne dans over de gehele lengte van de gang. Bij het tweede optreden kregen we amusement te zien en horen van zangeres en actrice Stephanie Louwrier, met een speciaal coronarepetoire.

De optredens konden we - net als alle andere bezoekers - bekijken vanaf een bankje in de deuropening van onze loft. Op deze manier zaten we keurig op 1,5 meter en kon toch iedereen meedoen met het culturele programma. In tegenstelling tot een 'echt' festival vond dit optreden dus vlak voor onze neus plaats. Dit maakte het intiem en ook goed zicht- en hoorbaar. Ieders avond werd afgesloten met een silent disco via Zoom.

Na een heerlijke nacht in een goed bed checkten we om 12 uur uit, om daarna voldaan weer richting huis te keren. Een unieke ervaring rijker, al helemaal in deze tijd waarbij het soms kan voelen alsof vertier ver te zoeken is. Hoewel zo'n kolossaal festivalgevoel als dat van de Parade als vanzelfsprekend niet volledig na te bootsen valt in de gangen van een hotel, kwamen de bedenkers van Zoku x Parade toch een eind. Het is, zeker voor nu, een heel goed alternatief voor ieders oh-zo-gewenste avondje uit. Goedkoop is het niet - tickets zijn verkrijgbaar vanaf 162 euro - maar dan ben je er wél even echt uitgeweest.

Theaterfestival de Parade – maar dan anders

Ben je een beetje thuis in de festival- en cultuurwereld, dan heb je ongetwijfeld de naam 'de Parade' wel eens voorbij zien komen. Het gelijknamige festival, voor degenen die het nog niet kennen, is Nederlands grootste theaterevent dat deze zomer voor de 30e keer langs de vier grootste steden van Nederland zou reizen, om daar 10 of 17 dagen een heus theaterdorp neer te zetten.

Een groot festijn, waar je als bezoeker een ticket koopt voor het betreden van het terrein, om je daar vervolgens te laten verrassen, inspireren en amuseren door verschillende theatershows, optredens en allerlei vormen van vermaak.  

Zo’n dertig shows op een dag was de norm, maar deze zomer gebeurde er helemaal niks. Nicole van Vessum, directeur van de Parade: "Toen we hoorden dat deze zomer geen festivals konden plaatsvinden, zat ik wel even een paar dagen in een soort shock. Het was onwerkelijk voor ons dat we het echt moesten afblazen. Telkens dachten we: we schuiven het gewoon een stukje op. Dit jaar zou ons 30-jarige jubileum zijn. Zelfs met storm gingen we door."

Fijne ervaring in moeilijke tijden 

Een harde klap, maar bij de pakken neer zitten, ho maar. "Toen duidelijk werd dat we echt niet door konden moesten we dat even laten bezinken, maar daarna zijn we gaan kijken naar wat we wél konden doen. We organiseerden een aantal activiteiten onder de noemer 'De Parade gaat door' en een tijdje geleden werden we benaderd door Hans Meyer van Zoku. Of we een samenwerking zagen zitten."

Daar moest Van Vessum eerst even goed over nadenken. Een hotel in samenwerking met een theaterfestival, hoe zag hij dat dan voor zich? Meyer: "Ook voor ons kwam de klap hard aan, maar wij schoten vrijwel meteen in actie. Zoku lijkt op het eerste gezicht misschien een high end hotel, maar is tegelijkertijd ook heel laagdrempelig. Hierdoor is het de uitgelezen plek voor het organiseren van evenementen in deze tijd. Op afstand, maar toch bij elkaar."

Meyer werkt sinds de coronacrisis graag samen met andere partijen die het moeilijk hebben, om - ondanks de tegenslagen - samen iets moois neer te zetten. "We bieden een unieke plek waar we samen met Joris Bijdendijk (chefkok van restaurant RIJKS, red.) en de Foodhallen, een waardevol concept omheen kunnen bedenken. Zo helpen we andere partijen en bieden we onze gasten een fijne ervaring in een tijd waarin dat niet altijd even makkelijk is."

Om die reden zag Meyer wel een samenwerking met de Parade voor zich: "Het karakter en de manier van werken op de Parade sprak ons aan. Ik ging samen met Nicole in gesprek en we hebben gekeken hoe we, door onze krachten te bundelen, een unieke en spectaculaire ervaring kunnen bieden aan gasten – uiteraard met naleving van de coronaregels. Ik denk dat dat met Zoku x Parade best goed is gelukt."

Vanwege het succes van de eerste editie, organiseren Zoku en de Parade een tweede weekend op 18 en 19 december. Meer informatie en tickets vind je hier.

Lees meer over
CoronamaatregelenMuziekfestivalTheater