10.000 tiny houses in de Peel: Jeanette heeft er één van
De eerste stap van het grootste 'tiny house'-project in Nederland is gezet. In de Peel moeten 10.000 tiny houses komen. Deze week werd daar de eerste van geplaatst in het dorpje Zeeland. En het is niet het enige project: de kleine huisjes zijn populairder dan ooit.
In het gebied tussen het Noord-Brabantse Grave en het Limburgse Venlo moeten de komende tien jaar duizenden tiny houses gerealiseerd worden, verdeeld over zes 'natuurdorpen'. Er wordt nog met tientallen boeren gepraat die er voor openstaan om hun landbouwgrond om te laten vormen tot nieuwe natuur, met daarop dus de kleine huisjes.
"Er zullen maximaal drie tiny houses op 1 hectare grond komen te staan", zegt Pierre Bos, voorzitter Stichting Peel Natuurdorpen en burgemeester van Boekel. "We proberen de natuurgebieden te bewaken voor verstedelijking, de tiny houses worden daarom onderdeel van de natuur en zijn niet goed zichtbaar."
Voordelen
Volgens Bos zitten er alleen maar voordelen aan het plaatsen van de kleine huisjes. "Door dit initiatief hebben tiny house-bewoners straks een prachtige omgeving om in te wonen en kunnen boeren daar ook wat aan verdienen. Afgeleide voordelen zijn ook dat het aantal landbouwdieren afneemt en het dus zorgt voor stikstofvermindering", meent hij.
Jeanette van Boxtel is straks de gelukkige bewoonster van een tiny house op de Peel. Ze kan niet wachten. "Het idee dat ik straks in een huisje in de bossen wakker word en dan op de veranda zit en daar de vogeltjes hoor, daar word ik heel enthousiast van."
Het liefst zou Van Boxtel helemaal buiten wonen. "Als je hier 's ochtends wakker wordt en dan alle ramen en deuren open zet. Dan kan ik buiten een beetje naar binnen halen."
Iemand die als geen ander weet hoe het is om in zo'n tiny house te wonen, is Marjolein Jonker. Ze is de oprichtster van platform Tiny House Nederland. "Ik woon sinds mei 2016 in mijn eigen tiny house", vertelt ze aan EditieNL. Ze ziet de kleine huisjes zeker als trend van de laatste jaren. "Mede door corona verliest de stad al een tijd haar glans en doordat mensen nu niet meer dichtbij hun werk hoeven te wonen, is een tiny house zeer interessant geworden."
Permanente projecten
Het project in de Peel noemt ze 'uitzonderlijk'. "Het is het grootste tiny house project in Nederland tot nu toe. Ik hoop dat ze het lukt het allemaal te realiseren", zegt Jonker.
"Een trend die we wel zien bij tiny housing is dat er steeds meer permanente projecten komen. Normaal ging het om projecten van vijf jaar met mogelijkheid tot verlenging, maar nu zijn er vaker permanente locaties", vervolgt ze. "Er zijn momenteel meer dan 46 van dit soort woonprojecten bezig in Nederland. In de Randstad is de vraag het grootst."