Lifestyle

Wonen op 25 vierkante meter: 'Het kan, als je afspraken maakt'

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© GettyWonen op 25 vierkante meter: 'Het kan, als je afspraken maakt'
RTL

Mensen gaan steeds vaker in kleine huizen wonen van tussen de 25 en 50 vierkante meter, vanwege de hoge prijzen en de verstedelijking. Is hutjemutje leven goed voor ons? "Alleen als het je eigen keuze is."

De vraag naar zogenoemde micro-woningen, tussen 25 en 50 vierkante meter, groeit, zo bleek vorig jaar uit onderzoek. Vandaag maakte adviesbureau Stec Groep samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekend wie er zoal in die kleine huizen willen wonen, schrijft NRC Handelsblad. 10 procent van de geïnteresseerden bestaat uit ouderen die terug willen naar de stad, 90 procent zijn jongeren die flexibel willen wonen. 

Welzijn

"Als je in een klein huis gaat wonen, is het belangrijk dat het je eigen keuze is", zegt Fiona de Vos, omgevingspsycholoog. "Of het je persoonlijke voorkeur is, heeft grote invloed op je welzijn. Dan is klein misschien soms onhandig of onpraktisch, maar dan heb je het ervoor over omdat je andere dingen belangrijker vindt."

Sommige mensen kiezen voor klein omdat ze milieubewust zijn. Of ze willen snel kunnen verkassen. "Soms is het ook een statement: ik heb niet meer nodig dan dit." 

Miniatuurvoorbeeld


Een zogenoemde 'tiny house'. (Foto: iStock)

Gedwongen of niet?

Zodra je wordt gedwongen om klein te wonen, bijvoorbeeld vanwege de hoge huizenprijs, wordt het 'een ander verhaal', stelt De Vos. "Dan kun je snel een gebrek aan ruimte ervaren of je zelfs opgesloten voelen, wat een negatieve impact heeft op ons welzijn."

Vooral als je met je gezin op een kleine oppervlakte woont. "Als je in je uppie in een klein huis woont en je situatie verandert, dan verandert ook je beleving." Op 38 vierkante meter met kinderen wonen, is vaak 'heel lastig', aldus De Vos. Ze legt uit dat huizen verschillende functies hebben. Denk aan een slaap- en eetruimte. Hoe groter het huis, hoe meer functies. "Er zijn mensen die thuis een studeerplek hebben, of een yoga- of sportkamer. Dat is fijn."

Als je huis klein is, verdwijnen er functies. Zo kan het zijn dat je op een thuiswerkdag naar een café moet. Of je spreekt met je vrienden af in de kroeg in plaats van thuis. "Je levert in als je kleiner gaat wonen."

Persoonlijke ruimte

Dan hebben we nog personal space: de ruimte die iemand om zich heen heeft, een 'onzichtbare bubbel die met ons meebeweegt'. "Alleen intieme mensen, zoals familie, mogen dichtbij komen." In huis ben je met je intimi, maar dan heb je alsnog je eigen ruimte nodig, stelt De Vos. "Dat noemen we dan 'een territorium'." 

Hoe creëer je je eigen territorium in een micro-huis, met meerdere gezinsleden? Door allerlei slimme uitklapmeubels of opbergplekken kun je een ruimte meerdere functies geven, tipt De Vos. Maar dat kan bijvoorbeeld ook door een koptelefoon op te zetten. Of door op de yogamat te gaan staan en duidelijk te maken: nu even niet storen. "In een micro-woning gaat het meer om symbolen en afspraken in plaats van concrete ruimtes. Je kunt geen deur dichttrekken." 

Dus, advies van De Vos: maak die afspraken. "Ieder mens heeft dat nodig. Als je continu in elkaars ruimte zit en geen eigen plekje hebt, dan put dat je op een gegeven moment uit."

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Huisvesting