Vertraging

Redden we het ook zonder het AstraZeneca-vaccin?

·Aangepast:
© ANPRedden we het ook zonder het AstraZeneca-vaccin?
RTL

Nederland stopt de komende twee weken met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid zondagavond weten. Stel dat het AstraZeneca-vaccin definitief wordt afgekeurd, hebben we dan een probleem?

Het besluit om te stoppen wordt genomen uit voorzorg. De afgelopen weken kwamen verhalen naar buiten van mensen die trombose hadden gekregen na inenting met AstraZeneca. In Scandinavië zijn er ook mensen die na het vaccin te maken kregen met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

289.000 afspraken afgezegd

Als gevolg van het besluit om te stoppen moeten er bijna 289.000 prikafspraken afgezegd worden. Het gaat om mensen in de leeftijdscategorie 60 t/m 64 jaar, zorgmedewerkers en mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas.

Bijna 289.000 prikafspraken afgezegd door vaccinatiestop AstraZeneca
Lees ook

Bijna 289.000 prikafspraken afgezegd door vaccinatiestop AstraZeneca

Volgens Ben van der Zeijst, hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Leiden, zou Nederland het ook moeten redden zonder AstraZeneca. "In principe zouden uiteindelijk ook alle 17 miljoen inwoners gevaccineerd kunnen worden als AstraZEneca afgekeurd zou worden. We hebben meer dan genoeg vaccins besteld en ingekocht", zegt hij tegen EditieNL.

Vertraging

Het nadeel is alleen wel dat het proces dan langer gaat duren. "Dan gaan we de belofte van De Jonge om iedereen te vaccineren vóór juli niet halen. Bij de start van het vaccinatieprogramma is er vooral gevaccineerd met Pfizer en Moderna en het was juist de bedoeling om de komende weken veel AstraZeneca in te zetten."

AstraZeneca

Inmiddels zijn in Nederland 1.865.000 mensen gevaccineerd. Daarvan zijn er bijna 304.000 mensen die het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen. Op 12 februari begon ons land met het prikken met dat vaccin.

Pas in het tweede kwartaal van 2021 wordt het Janssen-vaccin geleverd. "En het duurt ook nog wel even voordat we nieuwe leveringen krijgen van Pfizer en Moderna. Dus we hebben het AstraZeneca-vaccin wel nodig om de snelheid erin te houden."

Dat denkt ook vaccinatie-expert Herman van der Weide. Hij was in 2009 programmamanager van de vaccinatiecampagne tegen de Mexicaanse griep "Het zal mij al meevallen als iedereen voor het einde van dit jaar is gevaccineerd. De belofte van De Jonge gaat sowieso niet lukken."

Hij is kritisch over het stopzetten van het vaccineren met AstraZeneca. "Er gebeurt nu wat ik al vermoedde: er hoeft maar iets te gebeuren, een lichte twijfel, en de boel wordt stopgezet. Als het stormt worden de vaccinatielocaties gesloten, en nu weer. Gekker moet het niet worden. Problemen met de levering van vaccins worden naar mijn idee gebruikt als excuus om de krakkemikkige vaccinatiestrategie te verbloemen."

Andere vaccins

In theorie zouden ook de vaccins uit China en India geschikt kunnen zijn, zegt hoogleraar vaccinologie Ben van der Zeijst. "Die geven een goede immuniteit tegen het huidige coronavirus en toekomstige varianten. Maar de vaccins zijn nog niet goedgekeurd door de EMA. Bovendien hebben die landen nog lang niet genoeg vaccins geproduceerd voor de eigen inwoners, laat staan dat ze bestellingen van West-Europa gaan aannemen."

Lichamelijke klachten

Heb jij het AstraZeneca-vaccin al gehad en maak je je zorgen? De Rijksoverheid raadt aan om contact op te nemen met de huisarts na drie dagen ziekteverschijnselen met onbekende klachten en/of blauwe vlekjes.

Lees meer over
AstrazenecaCoronavaccinVaccinatieCoronacrisis in Nederland