Ernstige vergissing

Praten over vergissingen helpt met verwerken: 'Maakt schuldgevoel minder'

Door EditieNL··Aangepast:
© FuckUp NightsPraten over vergissingen helpt met verwerken: 'Maakt schuldgevoel minder'
RTL

Een vergissing maken we allemaal wel eens, soms met grote gevolgen. Door een fout van een medewerker van crematorium Yarden in Heerlen werd een verkeerd lichaam gecremeerd, wat tot het ontslag van de medewerker leidde. Zo'n fout kan je een enorm schuldgevoel geven. Hoe lang blijf je daar last van hebben?

Het incident vond plaats eind januari: de afscheidsdienst van de gecremeerde man stond eigenlijk pas twee dagen later gepland. De medewerker ontkent dat hij verantwoordelijk is en vecht zijn ontslag aan.

Dergelijke vergissing kunnen veel impact hebben op de persoon die erdoor geraakt worden, in dit geval de nabestaanden, maar ook de persoon die de fout maakte ervaart hier gevolgen van. "Schuld kan aan je gaan vreten als je iemand hebt geschaad, of als je denkt dat je dat hebt gedaan", vertelt GZ-psycholoog Bjarne Timonen aan EditieNL.

Erover praten

Het is goed om daarover te praten. "Een van de eerste dingen die je kunt doen, is in gesprek gaan met de persoon die is geschaad. Zeg dan ook dat het je spijt. Hierbij geef je de ander een kans om zijn gevoelens te uiten." Door dit te doen komt het volgens de psycholoog in veel gevallen weer goed. "Het schuldgevoel neemt dan af."

Verkeerd lichaam gecremeerd in Heerlen, medewerker ontslagen
Lees ook

Verkeerd lichaam gecremeerd in Heerlen, medewerker ontslagen

Alleen krijgt niet iedereen de kans om dit te doen. "Bijvoorbeeld als iemand is overleden. Soms wordt het schuldgevoel dan zo erg dat het een traumatisch iets wordt." Wanneer dit voorkomt kan iemand bijvoorbeeld EMDR-therapie ondergaan om het trauma te verwerken. "Hierbij gaat het vooral om mensen die malen en piekeren over wat ze hebben gedaan en er ook nachtmerries over hebben", zegt Timonen.

FuckUp Nights

Maar er zijn ook andere manieren om om te gaan met dit soort vergissingen. Ewa Scheifes organiseert hiervoor FuckUp Nights in Amsterdam. "Het is een internationaal concept, waarbij mensen op het podium aan het publiek vertellen over de grootste fouten die ze hebben gemaakt", vertelt ze aan EditieNL. Vaak wordt dit georganiseerd in Pakhuis De Zwijger. Voor corona konden hier 200 mensen bij aanwezig zijn.

De vergissingen die gedeeld worden tijdens deze avonden zijn erg afwisselend. "Soms is het huilen, soms is het lachen. Sommige verhalen zijn grappig. Zo wordt een moment gedeeld wanneer iemand door de grond wilde zakken, en hem of haar wordt gevraagd: hoe kijk je erop terug? Hoe ga je ermee om? Wat helpt je eruit?"

De bezoekers en verhalen van FuckUp Nights zijn erg divers. "De verhalen zijn super breed, van Nienke Plas die een breakdown kreeg op het podium, maar ook het failliet gaan van iemands bedrijf. Of een fotograaf die een belangrijke fotocamera kwijtraakte toen hij dronken was."

Geen schaamte

"Altijd is het uitgangspunt: het is kwetsbaar om het te delen, maar omdat er een heel warm publiek is, wordt het goed ontvangen", legt Scheifes uit. Je niet hoeven schamen is volgens Scheifes hetgeen wat de avonden zo fijn maakt. "Het is heel herkenbaar voor mensen en ze kunnen we wat van leren."

De reacties op FuckUp Nights zijn voornamelijk erg positief. "En het voelt voor de mensen op het podium fijn om waardering te krijgen. Want je moet je bedenken: je bent niet de enige die dit soort fouten maakt. Fouten maken is menselijk."

Lees meer over
Trauma