Mannen verwisseld

Verkeerd lichaam gecremeerd in Heerlen, medewerker ontslagen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerkeerd lichaam gecremeerd in Heerlen, medewerker ontslagen
RTL

In Heerlen is eind januari een verkeerd lichaam gecremeerd. Uitvaartverzorger Yarden heeft de medewerker die dat gedaan zou hebben, op staande voet ontslagen. Maar diegene ontkent dat hij verantwoordelijk is, en vecht zijn ontslag aan.

De afscheidsdienst van de gecremeerde man stond eigenlijk twee dagen later gepland. "Onze ergste nachtmerrie kwam uit. Hoe erg is het voor de familie om te weten dat je dierbare al gecremeerd is? Hen is de kans ontnomen afscheid te nemen. Dit draag je de rest van je leven mee", zegt de advocaat van Yarden tegen De Limburger.

Yarden betreurt dat dit ondanks de strikte protocollen kon gebeuren, zegt een woordvoerder. "Omwille van de privacy van de betrokkenen doen wij hier op dit moment verder geen uitspraken over."

Begrafenismedewerker ontslagen na selfie met lichaam Maradona
Lees ook

Begrafenismedewerker ontslagen na selfie met lichaam Maradona

Het was een medewerkster van het crematorium die de fout ontdekte. Zij zag een kist in de koeling van een persoon die al gecremeerd had moeten zijn, en kon de kist van een ander persoon die nog gecremeerd moest worden niet vinden.  

De familie van de te vroeg gecremeerde persoon is volgens Yarden gecompenseerd met 5500 euro, het bedrag dat de overledene aan premies had betaald. De familie heeft afscheid kunnen nemen tijdens een afscheidsceremonie met een kist waarin de urn van hun geliefde stond.  

Naleving protocollen

Bij het naleven van de protocollen is het misgegaan volgens Yarden. Normaliter moet de sticker op de kist met het nummer en de naam van de overledene overeenkomen met de formulieren voor aanvraag van crematie. Een derde formulier moet door twee medewerkers worden ondertekend. Tot slot is er het vierogenprincipe: er moeten minimaal twee mensen aanwezig zijn als de kist de oven ingaat.

De persoon die de verkeerde persoon gecremeerd zou hebben, is direct ontslagen. Maar zelf zegt hij niets fout te hebben gedaan. De sticker en formulieren correspondeerden volgens hem toen hij de kist de oven in schoof. 

Het klopt volgens hem wel dat er geen vier ogen aanwezig waren toen de kist de oven in ging. Door coronadrukte en onderbezetting was dat volgens hem niet mogelijk. Hij zou Yarden daarop hebben gewezen omdat dat vaker zou geburen. 

Volgens Yarden is de man zelf verantwoordelijk voor controles. Het uitvaartbedrijf verwijt hem dat hij zijn verantwoordelijkheid niet neemt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
CrematieHeerlen