Plastic zakjes voor groenten en fruit in de ban: 'Slecht recyclebaar'
Het is het einde van een tijdperk: Albert Heijn verbant de gratis plastic zakjes voor groenten en fruit. Dat gebeurt vanaf vandaag bij twintig filialen en later dit jaar in het hele land. Het is niet de enige supermarktketen die met een alternatief komt.
Per jaar worden er bij Albert Heijn 130 miljoen plastic groenten- en fruittasjes gebruikt. Het gaat om 243 duizend kilo plastic per jaar – alleen al van Albert Heijn. Daar moet een einde aan komen, vindt de supermarktketen.
Alternatief
In de twintig filialen waar geen plastic zakjes meer beschikbaar zijn, wordt vanaf vandaag een nylon variant aangeboden. "Deze week zijn ze nog gratis, vanaf volgende week kosten ze 30 cent per stuk", vertelt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh aan EditieNL. "Je kunt ze wassen en keer op keer hergebruiken. Het is dus een zeer duurzaam alternatief."
In de loop van het jaar volgen ook de andere filialen. "Voor het einde van het jaar moet het plastic tasje verbannen zijn."
Andere supermarkten
Bij Aldi wordt momenteel de laatste voorraad groente- en fruitzakjes opgemaakt. Daarna worden ze vervangen door bio-afbreekbare plastic tasjes. Bij Lidl en Jumbo hebben klanten de keuze uit een gratis plastic tasje of een herbruikbaar nylon zakje tegen betaling. Bij Plus kun je kiezen uit een gratis plastic tasje of een papieren zakje. Ekoplaza heeft zowel papieren zakjes als biologisch afbreekbare plastic tasjes.
Vooruitgang
Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation noemt het een stap in de goede richting dat supermarktketens de plastic zakjes voor groenten en fruit in de ban doen. "Zo'n zakje wordt eenmalig gebruikt", vertelt hij aan EditieNL.
Slecht recyclebaar
De zakjes zijn bovendien niet goed recyclebaar. "Plastic wordt in installaties per type gescheiden. Als er van deze zakjes heel grote stromen zouden zijn, zouden ze misschien beter te recyclen zijn – want hoe groter het volume, hoe interessanter. Maar nu worden de zakjes er meestal uitgehaald en belanden ze rechtstreeks in de verbrandingsoven. Papier, blik en glas zijn veel homogener en kunnen daarom beter worden gerecycled."
Daarnaast belanden veel zakjes in de natuur. "Dat is een probleem, want plastic vergaat niet. Het fragmenteert tot kleinere stukjes, uiteindelijk tot micro- en nanoplastic. Maar verdwijnen zal het nooit. Dat levert gezondheidsrisico's op voor mens en dier."
Papier
Spek vindt de nylon zakjes een goed alternatief. "Dat is ook een plasticsoort, maar die kun je vaak hergebruiken. En dat is iets waar wij als Plastic Soup Foundation heel sterk voor staan." Zijn voorkeur gaat echter naar papieren zakjes. "Dat wordt op gigantisch grote schaal ingezameld en goed gerecycled. Bovendien zie ik liever papieren zakjes in het milieu dan van plastic, want die natuurlijke vezels breken vanzelf af."