Zongebruinde huid allesbehalve gezond: 'We moeten af van het schoonheidsideaal'
Even lekker genieten van het zonnetje: het kon de afgelopen dagen volop. Maar wie denkt een lekker gezond kleurtje te hebben gekregen van het zonnen heeft het mis. Ook al wordt er al jaren door dermatologen en het KWF gewaarschuwd: we komen maar niet af van het schoonheidsideaal dat een gebruinde huid gezond is. En daar moet volgens deskundigen verandering in komen.
Huidkanker is de meest veelvoorkomende vorm van kanker. Van alle kankerdiagnoses is volgens het KWF 52 procent huidkanker. En deze cijfers nemen alleen maar toe. In 2019 werd er bij bijna 77.000 mensen huidkanker vastgesteld. Dit is een verdubbeling van de cijfers van tien jaar geleden.
Ongezond bruin
En dit kan zo niet langer, vindt gezondheidswetenschapper Karlijn Thoonen. Zij onderzocht hoe ouders zichzelf en hun kinderen beschermen tegen de zon. "We hebben daarvoor interviews met ouders afgenomen en over meerdere jaren ouderen een online vragenlijst laten invullen", vertelt ze aan EditieNL.
Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is volgens haar dat we af moeten van het schoonheidsideaal van een zongebruinde huid. "Het bruinen van de huid betekent eigenlijk al dat er schade aan de huid is ontstaan", legt Thoonen uit. "Bij een rode huid schrikken mensen vaak, maar bij een bruine huid denken mensen soms dat het gezond is."
Risico
Maar dit is dus niet het geval. "Er is dan permanente schade aan de huid en zo wordt de kans op huidkanker enorm vergroot." En dit is niet alleen een probleem voor volwassenen. Ook voor kinderen brengt zonnen risico's met zich mee. "Bij kinderen is het zelfs nog schadelijker, aangezien hun huid nog niet volledig ontwikkeld is."
En hier moet dus meer aandacht voor komen. "Ik zou ervoor pleiten om een campagne op te zetten om ook vooral kinderen te bereiken. Met influencers op sociale media aandacht vragen voor het foute schoonheidsideaal bijvoorbeeld."
Lange termijn
Maar als we weten wat voor schade de zon aan kan richten, waarom zonnen we dan nog steeds zo graag? Volgens hoogleraar Gezondheidscommunicatie Julia van Weert heeft het te maken met hoe ver weg de consequenties van ons gedrag van ons afliggen. "Dan zien mensen er toch liever op korte termijn goed uit. Het langetermijnrisico is nog heel ver weg. Mensen gaan pas hun gedrag aanpassen als het urgent is", vertelt ze aan EditieNL.
Toch ziet Van Weert wel een verschil in doelgroep als het aankomt op het veranderen van gedrag. "Bij jongeren helpt het om meer op korte termijn gevolgen voor te leggen. Zoals bij jongeren dat de huid op korte termijn lelijk wordt. Het heeft dus direct negatieve gevolgen. Ik weet dat de oudere huid jongeren meer aanspreekt dan dat je het hebt over langetermijngevolgen."
Van Weert ziet met ander kankerverwekkend gedrag dat het toch lastig is voor mensen om zich aan te passen. "Vaak op zo'n moment hou je jezelf voor dat je liever plezier hebt in het leven dan dat je lang leeft. Tot het moment daar is. We krijgen de beloning op korte termijn en worden afgestraft op de lange termijn."