Smeren, kleren, weren

Zorgen om huidkanker nemen toe: vijf tips om je kind beter te beschermen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Zorgen om huidkanker nemen toe: vijf tips om je kind beter te beschermen
RTL

Er moeten meer schaduwplekken komen en op veel meer openbare plaatsen moet gratis zonnebrandcrème worden verstrekt, vinden dermatologen en kankerpatiëntenverenigingen. Maar wat kan je als ouder het beste doen om te voorkomen dat je kind verbrandt?

Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen, meldt Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland (een samenwerking van onder meer de beroepsvereniging voor dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties). 

Relatief makkelijk te voorkomen

De stuurgroep komt vandaag met een actieplan, waarin staat dat er maatregelen nodig zijn om met name kinderen te beschermen tegen toekomstige huidkanker. Huidkanker is met afstand de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, terwijl deze vorm relatief vrij makkelijk te voorkomen is.

115.000 kankerdiagnoses vorig jaar, 4000 minder door coronacrisis
Lees ook

115.000 kankerdiagnoses vorig jaar, 4000 minder door coronacrisis

RTL Nieuws sprak met dermatoloog Birgitte Visch, zij legt uit wat de vijf beste manieren zijn om verbranding van je kind en daarmee potentiële huidkanker op latere leeftijd, tegen te gaan.

1. Smeren, smeren en nog eens smeren

Dit is een bekende, maar daardoor een niet minder belangrijke. Smeren blijft een van de beste manieren om verbranding en daardoor huidkanker te voorkomen.

"Het belangrijkste is om je kind regelmatig in te smeren. In de regel elke 2 uur, maar als je kind een lichter huidtype heeft dan moet het uiteraard vaker. En andersom geldt voor een donkere huid, dat het iets minder vaak hoeft. Maar in de regel dus elke 2 uur", vertelt Visch.

2. Routine opbouwen

Het is belangrijk om een routine op te bouwen in het smeren. Zeker in de zomermaanden. Dat betekent dat elke keer als je kind naar buiten gaat en de zon schijnt, je goed moet insmeren.

Visch: "We willen eigenlijk dat smeren dezelfde routine krijgt als tandenpoetsen, dus door ook als het geen dagje uit naar het strand is, je kind toch in te smeren. Dat draagt ook bij aan de bewustwording."

3. De juiste factor gebruiken

Naast zonnebrandcrème gebruiken is het ook zaak om de juiste factor te gebruiken en je kind vaak genoeg in te smeren. Maar volgens Visch hoeft dit niet moeilijk te zijn.

"Vanaf februari tot en met het najaar moet je je kind eigenlijk iedere keer dat de zon doorbreekt insmeren. Gebruik factor 30 als basis. Het verschil tussen factor 50 en factor 30 is namelijk niet zo groot. Zolang je het maar regelmatig doet."

4. In de schaduw zetten

Ook je kind in de schaduw zetten kan goed helpen om het risico op verbranding te verminderen. In het plan wordt daarom ook voor meer schaduwplekken op openbare plaatsen gepleit.

"Tussen 12:00 uur en en 15:00 uur is de zon op haar felst. Het is goed om je kind dan even in de schaduw te zetten. Of het kind even daar te laten spelen. Overigens kun je in de schaduw nog steeds wel verbranden, maar het risico is dan natuurlijk veel kleiner," volgens Visch.

Bekijk ook: Elke dag krijg je bij het weerbericht de zonkracht. Maar wat is dat?

5. Uv-werende kleding kopen

Niet alle kleding beschermt even goed tegen de zon. Kleding die bijvoorbeeld van een lichte stof is gemaakt laat nog veel uv-licht door. Volgens Visch is het dan ook raadzaam om uv-werende kleding te kopen als je je kind echt helemaal beschermd wil hebben.

"Dit is kleding die speciaal is gemaakt om geen uv-licht door te laten. Zeker op dagen dat het bewolkt is en de zon toch wel schijnt is het handig om dit soort kleding aan te doen."

Lees meer over
HuidkankerZonnebrandKind