Bas start een platform voor mannen die een miskraam meemaakten
Een op de vier vrouwen krijgt te maken met een miskraam. Maar bij wie kan de partner – in veel gevallen een man – zijn verhaal doen? Dat vroeg Bas Janse zich af nadat hij en zijn vriendin twee kindjes hadden verloren tijdens de zwangerschap. Hij heeft daarom een platform opgericht voor mannen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Bas en zijn vriendin hebben een kinderwens, maar kregen recentelijk twee keer te maken met een miskraam. "In het verwerkingsproces kon mijn vriendin terecht bij fora en groepen op Facebook. Zij kon haar ei op veel plekken kwijt", vertelt hij aan EditieNL.
Behoefte aan gesprekken
Maar voor hem was het een ander verhaal. "Ik kwam erachter dat zulke groepen voor mannen bijna niet bestaan. Dus ben ik gaan praten met anderen en vroeg ik hen of zij ook de behoefte hadden aan een plek om hun verhaal te doen en lotgenoten op te zoeken. Die behoefte bleek groot."
Daarom startte Bas het platform De Vergeten Vader. "Als man en als partner ben je ook een groot onderdeel van de kinderwens, dat wil ik graag bespreekbaar maken. Je kunt je op zo'n moment best alleen voelen. Het is niet gek dat de meeste hulpmiddelen op vrouwen zijn gericht, want zij ondergaan het hele zwangerschapsproces. Maar de man wordt een beetje vergeten."
Emoties uiten
Van mannen wordt vaak verwacht dat zij hun emoties of gevoelens niet hoeven te uiten. "De man moet stoer zijn, niet huilen en gewoon 'normaal' doen. Maar het is goed om je emoties te tonen en erover te praten. Voor veel mannen is dat best een opgave, maar in een veilige omgeving je verhaal typen is vaak al makkelijker dan persoonlijk je verhaal verwoorden. Even los van je vrouw of vriendin."
Om deze reden is het platform momenteel alleen toegankelijk voor mannen. "Er is nu een besloten Facebookgroep. Om erbij te komen kun je een vragenlijstje invullen en dan voeg ik je persoonlijk toe. Zo kunnen de mannen echt ongestoord hun verhaal doen." Het platform zit nog in de beginfase, maar Bas heeft veel ambities. "Het is nog heel pril. Maar uiteindelijk hoop ik dat het een solide landelijk platform wordt."
Maatschappelijk doel
Dit zou Bas graag willen doen door zijn De Vergeten Vader te verbinden met andere voorzieningen zoals ziekenhuizen en coaches voor rouwverwerking. Ook de vruchtbaarheidskliniek waar Bas en zijn vriendin lopen is enthousiast over het idee. "Ze zeiden dat ik het moest doen, dus ik wil me graag bij hen aansluiten." Zo kan het platform niet alleen dienen als plek om je verhaal kwijt te kunnen, maar ook als informatievoorziening. "Dan gaan het een maatschappelijk doel dienen."
Ook Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland vindt het platform een goed initiatief. Zij begeleidt ouders na een miskraam. "Ik help ze om te gaan met hun verlies zodat ze weer vertrouwen krijgen in de toekomst en bijvoorbeeld na een tijdje een nieuwe zwangerschap aandurven", vertelt ze aan EditieNL.
Ze merkt dat de man vaak meekomt om de vrouw te ondersteunen. "Thuis proberen ze ook 'de sterke' te zijn, daardoor komen ze vaak niet toe aan hun eigen verdriet." Dit terwijl een miskraam ook een enorme impact kan hebben op de man. "Het is belangrijk dat er een manier wordt gevonden om om te gaan met het verdriet en verlies."
Misvattingen
Volgens Van Kreij zijn er allerlei misvattingen over verdriet na een miskraam bij mannen. "Mannen hebben vaak zoiets van: ik begin er maar niet over, want dan gaat ze huilen. En zij denkt: hij begint er niet over, doet het hem nog wel iets? Maar ook voor mannen begint het ouderschap bij de zwangerschap. En ook zij ervaren veel verdriet na een onvoltooide zwangerschap."
Ook wordt er gedacht dat mannen sneller over hun verdriet heenstappen. "Dat lijkt maar zo. Mannen zijn vaak beter in het oppakken van activiteiten. Ze gaan eerder sporten of werken. Terwijl vrouwen meer tijd thuis doorbrengen om het verdriet te voelen. Er is geen goede of foute manier. Het ene werkt nou eenmaal beter voor de een dan voor de ander."