Slaapapneu

Kan het kwaad als je kind snurkt? 'Ademhaling kan worden geblokkeerd'

·Aangepast:
© iStockKan het kwaad als je kind snurkt? 'Ademhaling kan worden geblokkeerd'
RTL

Een snurkend kind lijkt misschien schattig, maar snurken is niet altijd onschuldig. Kinderen die dit doen hebben namelijk meer kans op verschillende gedragsproblemen en verstoringen van de ontwikkeling, waarschuwt de Belgische kinderarts Stijn Verhulst. Is snurken echt zo schadelijk?

10 tot 12 procent van de kinderen tussen de 4 en 6 jaar snurkt dagelijks. Fae was er daar een van. "Zij begon rond haar derde heel erg te snurken", vertelt haar moeder Sigrid van Vliet aan EditieNL. "Ze was best veel verkouden, dus eerst lieten we het voor wat het was."

'Niet te houden'

Maar het snurken hield ook na de verkoudheid aan. "Het was niet te houden. Ze vond het heerlijk om bij ons in bed te liggen, maar ik legde haar telkens terug als ze zo hard snurkte."

Blijven slapen op kindernachtverblijf: 'Kinderen worden hier niet gedumpt'
Lees ook

Blijven slapen op kindernachtverblijf: 'Kinderen worden hier niet gedumpt'

Fae had ook last van adempauzes tijdens het slapen. "Ze werd daardoor vermoeid wakker en was de hele dag moe." Toen ze vijf was is Sigrid met haar naar de huisarts gegaan. "De artsen stelden voor om de neus- en keelamandelen weg te halen. Gezien haar klachten was dit volgens het ziekenhuis de enige oplossing."

Sigrid met haar dochter Fae
Sigrid met haar dochter Fae

Apneu

Ouders hoeven zich echter niet in alle gevallen zorgen te maken, zegt KNO-kinderarts Bas Pullens. "Snurken kan onschuldig zijn. Het is alleen gevaarlijk als kinderen een stokkende ademhaling hebben. Het kan dan gaan om slaapapneu", vertelt hij aan EditieNL. Eén tot vier procent van de gezonde kinderen tussen 1 en 18 jaar heeft daar last van.

"Er is niets aan de hand als het kind gewoon door het snurken heen slaapt. Maar er zijn kinderen die snurken waar de ademhaling stagneert. Dat is apneu, ook wel OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) genoemd. Elke keer wordt het kind dan even wakker en dat is op de lange termijn ongezond." Dit komt het vaakst voor bij kinderen met obesitas, genetische aandoeningen en allergieën.

Het kan schadelijke effecten hebben op het gedrag. "Zoals kinderen die opnieuw gaan bedplassen en kinderen die hyperactief of juist heel moe zijn." Ook kan het in ernstige gevallen lichamelijke klachten veroorzaken. "Het kan ertoe leiden dat je kind niet goed groeit of last krijg van het hart. Maar dat is heel zeldzaam."

Huisarts

Als je vermoedt dat jouw kind last heeft van OSAS kun je het best naar de huisarts gaan. "In eerste instantie zullen ze een neusspray of neusspoeling met zout water aanraden", zegt Pullens. Als de klachten blijven na kan het zijn dat de neus- en keelamandelen in de weg zitten.

Dat bleek het geval bij Fae. Sinds haar amandelen zijn verwijderd is ze veel beter uitgerust. "Eigenlijk was de vermoeidheid gelijk al verdwenen. We zijn daar erg blij om", vertelt haar moeder.

 

Lees meer over
GezondheidKindSlaapSlaapproblemenEditie NL Link in bio