Vertrekken bij gewelddadige partner moeilijk: 'Man belooft vaak beterschap'
Lil' Kleine en zijn partner Jaimie Vaes waren de afgelopen week volop in het nieuws. Na een incident op hun hotelkamer op Ibiza gingen er geruchten rond over een mogelijke mishandeling. Het stel liet echter in een gezamenlijk statement weten dat de geruchten over mishandeling niet waar zijn. Door het incident in hun hotelkamer was het thema huiselijk geweld deze week volop onderwerp van gesprek.
Lil' Kleine ontving een aanklacht na de gebeurtenissen op Ibiza, maar die is inmiddels verworpen. Het stel laat weten geschokt te zijn door de reacties en lijkt weer eensgezind te zijn. Ze geven aan nog erg veel van elkaar houden.
Hoewel het stel alles ontkent kunnen deskundigen niet om de signalen van mishandeling heen kijken. Mishandeld worden door je eigen partner zorgt maar zelden voor een veroordeling, en het is voor vrouwen vaak lastig om weg te gaan bij hun partner. In Nederland worden elk jaar volgens cijfers van Blijf Groep zo'n 200.000 mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Dit maakt dat 45 procent van de Nederlandse volwassenen ooit slachtoffer is geweest van fysiek, seksueel of psychisch geweld in huiselijke kring.
Twijfels
Bij ongeveer 60 procent van alle gevallen gaat het om geweld van ex-partners. Vrouwen zijn daarin vaker slachtoffer dan mannen. Ook Susanne Slikkerveer werd slachtoffer hiervan. "Ik ben zelf mishandeld door mijn ex-partner. Het geweld begon al vrij snel nadat we een relatie kregen. En dat heeft in totaal 2,5 tot 3 jaar geduurd", vertelt ze aan EditieNL.
Susanne nam de uiteindelijke beslissing om te vertrekken toen haar ex-partner haar met de dood bedreigde. "Toen kwam het echt te dichtbij en dacht ik: nu moet ik voor mezelf kiezen en voor de veiligheid van mijn kindjes. Maar ook toen het over was heb ik twijfels gehad om weer terug te gaan."
Patroon
En dit ervaren andere slachtoffers ook volgens Hilde Bakker, expert huiselijk geweld. Zij ziet dat er sprake is van een patroon. "Vaak blijkt dat er al 30 tot 35 geweldsincidenten hebben plaatsgevonden voordat vrouwen duidelijk zeggen: ik ga niet meer terug naar mijn partner", legt ze uit aan EditieNL.
Wanneer de eerste geweldpleging plaatsvindt zien veel slachtoffers dit als incident. "De man belooft dan vaak beterschap en dat hij het niet meer zal doen. Als vrouw hoop je daarop en soms is het ook zo, maar soms ook niet. Het kan van kwaad tot erger gaan."
Liefde maakt volgens Bakker vaak blind in dit soort situaties. "Je houdt van zo'n man. Bovendien is iemand nooit alleen maar gewelddadig, en een vrouw heeft ook leuke momenten met haar man. Dat maakt het lastig om het te verbreken, zeker als je al langer bij elkaar bent."
Schaamte
Ook schamen veel slachtoffers zich wanneer dit hen overkomt. "Als dit gebeurt ga je niet zomaar de biezen pakken en publiekelijk zeggen: aju paraplu. Ik heb met veel vrouwelijke slachtoffers in de vrouwenopvang gewerkt. Ze zeiden echt: ik ga weg bij mijn man."
Maar als de man vervolgens in tranen aan de telefoon hangt hebben vrouwen vaak toch weer een reden om het te proberen. "Zeker als ze kinderen hebben."
Luisterend oor
Maar wat kun je het beste doen als jijzelf deze signalen oppikt. "Als omstander kun je het beste tegen het slachtoffer zeggen dat je er voor haar bent, zonder dat je de man helemaal veroordeelt. Want dan gaat de vrouw juist de man verdedigen. Het is het beste om gewoon te luisteren en te laten weten dat je er bent voor als ze weg wil."
Ook is het belangrijk om de vrouw niets te verwijten. "Je moet de pleger ook niks verwijten. Het werkt averechts om te zeggen: waarom blijf je nou bij hem? Als je dat niet zegt, dan komt het slachtoffer eerder bij haar eigen kracht. En dat is belangrijk."