Slachtoffer nog vermist

Vergisontvoeringen zelden het geval: hoe wapen je je daartegen?

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPVergisontvoeringen zelden het geval: hoe wapen je je daartegen?
RTL

De 56-jarige man uit Hoofddorp die afgelopen donderdag slachtoffer is geworden van een mogelijke vergisontvoering, is nog steeds niet terecht. Ontvoeringen in het criminele circuit komen vaker voor, maar vergisontvoeringen zijn zelden het geval. Kun je jezelf wapenen tegen een ontvoering?

Een ontvoering vraagt veel voorbereidingstijd en dus hebben slachtoffers zelf ook de tijd om zich te wapenen. Het is misschien niet iets waar je dagelijks mee bezig bent, maar dat ligt voor sommige mensen anders. Vermogende families bijvoorbeeld.

Veiligheidsexpert Martijn Sonderwal helpt dit soort mensen daarbij. "We bekijken wat er aan de voorkant gedaan kan worden om een ontvoering te voorkomen. En als het toch gebeurt, hoe je ermee om moet gaan", vertelt hij aan EditieNL.

'Onvoorspelbaar zijn'

Een ontvoering zet je niet in de agenda, dus wat kun je dan wél doen? "Je moet zo onvoorspelbaar mogelijk zijn. Doorbeek vaste patronen, kom niet op vaste tijdstippen op bepaalde plekken. Kijk ook goed naar afwijkingen in je omgeving, bijvoorbeeld mensen die je observeren."

Politie zoekt nog altijd naar slachtoffer vergisontvoering: 'Zorgen zijn groot'
Lees ook

Politie zoekt nog altijd naar slachtoffer vergisontvoering: 'Zorgen zijn groot'

Als je wordt overmeesterd door een aantal ontvoerders, kun je alleen nog terugvechten. "Het is een zakelijke transactie, dus zij doen er alles aan om je heelhuids mee te nemen", benadrukt hij. Als je eenmaal gepakt bent, heeft terugvechten geen zin meer en moet je het over een andere boeg gooien. "Daar moeten mensen zich goed van bewust zijn."

Vanaf dat moment is het enige wat je kunt doen: meewerken. Het handelen in zo'n situatie wordt geleerd in de training 'Conduct After Capture'. De inhoud van deze training is strikt geheim, omdat ontvoerders zich niet mogen inlezen over dit psychologische spel.

Criminele circuit

Criminelen zijn niet vies van een ontvoering, maar een vergisontvoering is zeldzaam. Het is namelijk altijd bekend wie je moet meenemen én er gaat veel voorbereiding aan vooraf.

"Maar blijkbaar is het tegenwoordig gedelegeerd aan mensen die het slordig doen. Het lijkt in lijn te zijn met vergismoorden en suggereert daarmee dat het steeds vaker uitbesteed werk is", vertelt Jasper van der Kemp, criminoloog Vrije Universiteit Amsterdam.

Meestal ontstaat een ontvoering uit een geschil tussen verschillende partijen die dingen proberen af te persen. "Mensen worden vaak niet ontvoerd voor losgeld, maar als vergelding voor een verloren drugslading bijvoorbeeld. Het wordt echt als een drukmiddel gebruikt."

Grote zorgen

Naar de 56-jarige man uit Hoofddorp die vermoedelijk het slachtoffer is geworden van een 'vergisontvoering' wordt nog steeds met man en macht gezocht. Er zijn grote zorgen over zijn welzijn.

Lees meer over
Nationale PolitieOntvoeringPolitie