Consumentenbond

Kruidenmix bevat weinig kruiden: 'Vooral zout en suiker'

·Aangepast:
© EditieNLKruidenmix bevat weinig kruiden: 'Vooral zout en suiker'
RTL

Populaire kruidenmixen bevatten niet of nauwelijks kruiden en specerijen. Ze bestaan vooral uit zout, suiker of paneermeel. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van een steekproef. Zonde, vindt tv-kok Sandra Ysbrandy. "Je eigen mix maken is helemaal niet moeilijk."

Het gaat bijvoorbeeld om gehaktmix van Aldi: die bestaat voor driekwart uit zout. Van de stoofmix voor runderlapjes van Maggi is twee derde paneermeel. Ook de salademix van Calvé kwam niet goed uit de test: die bevat vooral suiker en maar 12 procent kruiden. Volgens de Consumentenbond is dat niet alleen misleidend, maar ook nog eens ontzettend ongezond.

Zout met een beetje kruiden

De Consumentenbond pleit voor strengere regels die misleidende verpakkingen en het toevoegen van grote hoeveelheden zout aan banden leggen. "Wij willen dat wettelijk wordt vastgelegd dat het hoofdingrediënt op de verpakking komt", zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond tegen EditieNL. "Ze gaan daar natuurlijk nooit 'zout met een beetje kruiden' opzetten."

Consumentenbond: kassabonnetje supermarkt staat vol fouten
Lees ook

Consumentenbond: kassabonnetje supermarkt staat vol fouten

Ook tv-kok Sandra Ysbrandy vindt het tijd voor verandering. Zij pleit voor het toevoegen van minder zout aan ons eten en benadrukt die boodschap vanaf komend jaar extra als ambassadeur van de Nierstichting. "Zout eten is niet alleen slecht voor je, maar het is ook nog eens heel erg onnodig", zegt ze tegen EditieNL.

Het is volgens Sandra hartstikke makkelijk om je eten op smaak te btengen zonder zout. "Er zijn allerlei dingen die je kan gebruiken zoals citroen, limoen en bepaalde soorten sojasaus. Mosterd kun je ook gebruiken. Dat kun je ook makkelijk zelf maken."

Voor wie thuis met losse kruiden aan de haal gaat, heeft ze ook een tip: "Haal niet in één keer te grote hoeveelheden in huis. De meeste kun je niet langer dan een jaar bewaren. Dan gaat de smaak verloren."

Recept

Zelf proberen? Hieronder vind je Sandra's recept voor pitabroodjes met knolserderij-shoarma met een zelfgemaakt shoarmakruidenmengsel.

Ingrediënten voor vier personen: 

  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 1 knolselderij
  • 1,5 el shoarmakruiden
  • 0,5 krop ijsbergsla
  • 1 rode ui
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje platte peterselie
  • Peper en zout
  • Scheut olijfolie extra vierge

Ingrediënten voor het shoarmakruidenmengsel:

Dit kruidenmengsel kun je zelf maken. Je mist dan ongewenste toevoegingen als geur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen. Als je een kant en klaar kruidenmengsel koopt, kies dan voor een goede kwaliteit.

  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. knoflookpoeder
  • 1 theel. kerriepoeder
  • 1 theel. korianderpoeder
  • 2  theel. komijn
  • 3 theel. paprikapoeder
  • 1 theel. cayennepeper
  • 1 theel. zout

Bereiding:

Als je de shoarmakruiden zelf maakt, meng je de specerijen. Je hebt nu een voorraadje shoarmakruiden.

Schil en rasp de knolselderij. Doe de geraspte knolselderij in een kom en giet er een flinke scheut olijfolie over en de shoarmakruiden. Meng goed door elkaar.

Maak de kruidenyoghurt door de Griekse yoghurt te mengen met fijngesneden peterselie (houdt een klein beetje achter om te garneren), fijngeraspte knoflook, olijfolie en peper en zout.

Snijd de rode ui in dunne ringen en ijsbergsla in dunne repen. Hak de peterselie fijn.

Bak de knolselderij op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Doe dit eventueel in gedeeltes anders gaat de knolselderij koken in plaats van bakken. Proef of de knolselderij voldoende op smaak is.

Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de broodjes voor de helft in zodat je een envelopje krijgt. Smeer de binnenkant van de broodjes in met de kruidenyoghurt. Doe er wat ijsbergsla in. Schep het knolselderijmengsel in de broodjes. Giet er nog wat kruidenyoghurt op en garneer met uiringen en peterselie.

Lees meer over
ConsumentenbondKokenVoedselVoedingEditie NL Link in bio