Graan duurder

Bier en gehaktbal duurder door Oekraïnecrisis? 'Graanschuur van Europa'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLBier en gehaktbal duurder door Oekraïnecrisis? 'Graanschuur van Europa'
RTL

Niet alleen de prijzen aan de pomp stijgen door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Een biertje of brood en zelfs de gehaktballen zouden ook een stuk duurder kunnen worden. Oekraïne is wereldwijd een belangrijke leverancier van graan. Ook voor Nederland.

Op de Amerikaanse beurzen schoot de graanprijs door het conflict omhoog. Ook in Nederland kunnen we dat verwachten. "Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten", zegt Jan Willem Baas van het Comité van Graanhandelaren tegen EditieNL.

Veevoer

"We zijn bang dat de consument het in de winkel gaat merken. De prijs van brood zou bijvoorbeeld kunnen stijgen, maar vooral de vee-industrie in Nederland gaat het merken. Graan is namelijk ook veevoer, en dat maakt het vlees van vleeskoeien of vleeskippen meteen duur. De gehaktbal wordt duurder en het eitje wordt duurder."

Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn'
Lees ook

Olieprijs nóg hoger: 'Benzine zal morgen ook duurder zijn'

We hoeven niet bang te zijn dat er een tekort komt aan graan, gerst en rogge. "Wij produceren als Europa heel veel graan en de rest van de wereld ook. Als de productie in Oekraïne stopt, dan zal iemand in dat gat springen. Je moet dan denken aan graan uit Amerika of Zuid-Amerika. Dat moet een heel eind over zee hiernaartoe komen. De kosten voor de logistiek zullen dan stijgen, en uiteindelijk doorberekend worden aan de consument."

Molenaar

Gerdien Pijnappel ­van molen De Vier Winden in Vragender importeert het graag ook uit Oekraïne. Zij heeft gelukkig nét een voorraadje aangelegd. "Wij halen ook graan uit Oekraïne. Wij hebben dit jaar zo'n 500 ton uit Oekraïne gekocht. We hebben tot november genoeg voorraad." Maar als dat op is dan zitten ze wel met een klein probleem. "Mijn man en ik vroegen ons laatst nog af wat wij gaan doen als er in Oekraïne oorlog uitbreekt. Waar gaan we dan onze graan vandaan halen? Oekraïne is de graanschuur van Europa."

Inport

Nederland importeert graan van over de hele wereld, maar een paar landen leveren heel veel. Het meeste graan komt uit Duitsland. Ook Frankrijk en België leveren graan, maar ook Oekraïne is - met een vierde plek ­- een belangrijke toeleverancier.

Bron: CBS

Molenaar George© EditieNL
Molenaar George

"Het wordt voor ons echt een groot probleem als de prijzen omhoog gaan", gaat ze verder. "Ik hoop gewoon niet dat het zo ver komt."

Boer in Oekraïne

De Nederlandse Kees Huizinga is graanboer in Oekraïne, hij verwacht dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Ik boer al twintig jaar in Oekraïne. Nu is er nog weinig te doen: het moet nog lente worden. Maar ik teel onder andere tarwe." Hij zit met zijn bedrijf in Cherkasy, dat ligt zo'n 200 kilometer onder Kiev. "Ik zit zo ver af van de grens met Rusland: ik maak mij nog geen zorgen. Het is echt een groot land, veel groter dan Frankrijk bijvoorbeeld. En ik zit nog echt een heel eind van de grens af, dus mijn productie komt echt nog niet in gevaar."

Lees meer over
Oorlog in OekraïneSupermarkt