Proefdier?

Proef kankervaccin bij hond succesvol: 'Eerst testen op dier, dan op mens'

·Aangepast:
© MCDProef kankervaccin bij hond succesvol: 'Eerst testen op dier, dan op mens'
RTL

De genezing van botkanker lijkt een stap dichterbij nu hond Rax succesvol is behandeld met een kankervaccin. De hond lijkt drie maanden na de operatie en behandeling met het vaccin weer helemaal de oude. "Eerst testen we op dieren, dan op mensen."

Hond Rax had een agressieven vorm van botkanker in zijn heup. De tumor werd door artsen van het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam verwijderd én hij kreeg een kankervaccin toegediend.

Hond Rax kreeg kankervaccin en lijkt weer helemaal de oude, artsen zijn hoopvol
Lees ook

Hond Rax kreeg kankervaccin en lijkt weer helemaal de oude, artsen zijn hoopvol

Drie maanden na de behandeling lijkt het dus goed te gaan met Rax. Goed nieuws voor de baasjes en de betrokken onderzoekers. "We zijn heel positief over de resultaten bij Rax, omdat hij drie maanden geleden is gevaccineerd en volgens de baasjes weer de oude lijkt te zijn", vertelt Arjan Griffioen, hoogleraar experimentiele oncologie van UMC Amsterdam tegen EditieNL.

Proefdier

Omdat het medicijn nog in ontwikkeling is zou je Rax een proefdier kunnen noemen. Het is uiteindelijk het doel om dit vaccin bij mensen te gebruiken. "Bij het testen van een vaccin of een geneesmiddel moet je altijd bepaalde stappen doorlopen voordat je het op mensen gaat testen", gaat Griffioen verder. "Simpel gezegd ontwikkel je een medicijn, dat ga je testen op muizen en als dat goed gaat, begin je met testen op mensen. Met hond Rax zitten we nu in een tussenfase. De proef op muizen is gelukt. Nu willen we een studie met honden gaan doen en vervolgens een klinische proef op mensen."

Dat de resultaten van Rax goed zijn is positief voor het onderzoek. "Het voordeel van een groter huisdier tussendoor testen is dat het makkelijker is om de stap naar mensen te zetten. Bovendien heeft de hond er in dit geval zelf ook iets aan."

Uitbehandeld

De onderzoekers zijn nu bezig met de financiering voor de klinische proef op mensen. "Nadat een ethische commissie ernaar gekeken heeft gaan we het vaccin testen op mensen. Eerst moet je kandidaten verzamelen die uitbehandeld zijn en dit als een laatste redmiddel kunnen proberen."

Het is niet zo dat een vaccin dat werkt bij dieren ook meteen bij mensen aanslaat, legt Roelof Maarschalkerweert van het MCD uit aan EditieNL. "We hebben voor botkanker gekozen omdat deze tumor bij honden veel gelijkenissen heeft met tumoren van mensen met dezelfde soort kanker."

Toch werkt een mensenlichaam anders dan dat van een hond. "Deze vondst lijkt heel erg mooi, maar we weten dat het lichaam van de mens in staat is om om een vaccin heen te werken. We weten nog niet hoe dat met dit vaccin zit." Daar hopen de onderzoekers met verder onderzoek achter te komen. "Wij gaan nu twee groepen honden behandelen. De eerste groep krijgt het vaccin en pootamputatie. De tweede groep krijgt het vaccin zonder de amputatie."

Dodelijke tumor

Er wordt gekeken of de honden mét het vaccin minder uitzaaiingen hebben en langer leven. Dat zou een mooie uitkomst zijn, want botkanker is een veelvoorkomende kankersoort bij honden. Jaarlijks krijgen duizend honden in Nederland botkanker. "Het is een uitermate dodelijke tumor. Als je niks doet is een hond gemiddeld binnen 70 dagen overleden."

Na het onderzoek op botkanker gaan de onderzoekers van het MCD het vaccin testen op honden met kanker in de milt en prostaatkanker. Het kan vervolgens nog een jaar of tien duren voordat het vaccin dan echt op de markt komt.

Lees meer over
MCDAmsterdam UMCKankerDierenHuisdierenEditie NL Link in bio