Titan vermist

Onderwatertrips 'niet aan te raden': 'Je kan er vaak niet zelf uit'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL Onderwatertrips 'niet aan te raden': 'Je kan er vaak niet zelf uit'
RTL

Zelfs voor mensen zonder claustrofobie is het waarschijnlijk een nachtmerrie: op excursie gaan in een duikboot en vervolgens zoekraken. De tijd tikt door, want de zuurstof raakt steeds verder op. In die situatie verkeren nu vijf mensen die een onderzeetripje maakten om de Titanic te bekijken. Tom Geiger van het Marinemuseum in Den Helder zou in elk geval nooit in zo'n bootje stappen. "Vaak kan zo'n boot alleen vanaf buiten worden opengemaakt."

Aan boord van de duikboot, genaamd de Titan, zijn vijf mensen. Het gaat om de piloot en vier toeristen. Een man die eerder eenzelfde excursie maakte, moest een verklaring tekenen waarin hij afziet van claims. Op pagina 1 stond al drie keer het woord 'death'. De Titan is ook niet gekeurd door een onafhankelijke keuringsinstantie.

'Bucketlistdingetjes'

Of je het dus veilig kunt noemen, daar valt over te twisten. Desondanks besluiten sommige mensen dus toch deel te nemen aan zulke tripjes. "Je ziet dat er steeds extremere manieren zijn van activiteiten ondernemen", vertelt toerismestrateeg Isabel Mosk aan Editie NL.

Waar is duikboot Titan? 'Op de bodem is er amper kans op een redding'
Lees ook

Waar is duikboot Titan? 'Op de bodem is er amper kans op een redding'

Zelf begeleidde ze op Barbados ooit een paar journalisten. Die gingen in een duikboot tot op vijftig meter diepte. "Reizen is een soort basisbehoefte geworden en dus willen we unieke dingen ervaren. We zijn natuurlijk al best wat gewend", zegt Mosk. "Het zijn een soort van bucketlistdingetjes."

De boottrip met de Titan is daarop beslist geen uitzondering, vindt Mosk. "Vooral het verhaal erachter, dat van de Titanic, is natuurlijk extreem uniek. Het is net zoiets als naar de ruimte gaan als toerist."

Niet open vanaf buitenkant

Maar hoe uniek het ook is: Tom Geiger van het Marinemuseum zou er liever niet aan boord gaan. "Voor zover ik video's van die duikboot heb gezien, kan je hem alleen maar openmaken vanaf de buitenkant", zegt hij. "Hij heeft geen luik waarmee je eruit kan komen."

Volgens Geiger is dat wel een must. "Ze gaan doorgaans maar vijf meter diep, maar je moet er wel uit kunnen zwemmen. Alleen ik heb nog nooit gezien dat toeristen geleerd wordt hoe ze uit de boot kunnen komen."

Duikboot versus onderzeeboot

Bovendien benadrukt Geiger dat het hier gaat om een duikboot, niet om een onderzeeboot. "Een onderzeeboot kan langdurig onder water blijven, die zie je bij de marine. We kunnen ook lucht van buiten in de boot halen", legt hij uit. "Duikboten zijn juist meer voor kortdurende trips."

Bij dat soort dingen staan toeristen alleen niet stil, denkt Geiger. "Ze denken niet aan gevaar, maar aan hoe mooi het is", zegt hij. "Maar dan zou ik eerder in een bootje met een glazen bodem gaan, zodat je alsnog naar beneden kunt kijken. Dat is iets veiliger."

Lees meer over
TitanicDuikenMarineEditie NL Link in bio