Grote zoekactie

Tijd dringt voor vermiste onderzeetoeristen Titanic: 'Voor een paar dagen zuurstof'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Het is een race tegen de klok voor de Amerikaanse kustwacht en andere reddingsdiensten die op zoek zijn naar een vermiste onderzeeër met toeristen die het wrak van de Titanic wilden bezoeken.

De kleine onderzeeër Titan verdween zondagmorgen van de radar. Sindsdien is er geen contact meer geweest met de inzittenden. Zij zouden nog genoeg zuurstof hebben voor drie dagen.

Vijf inzittenden

Er zijn vijf mensen aan boord, onder wie Stockton Rush, de oprichter van het bedrijf OceanGate Expeditions, dat de onderzeese trips naar het beroemde scheepswrak organiseert.

Ook zouden Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman aan boord zijn. Zij behoren tot een prominente Pakistaanse familie. De piloot van de onderzeeër zou de Fransman Paul-Henri Nargeolet zijn. Eerder kwam al naar buiten dat de Britse miljardair en avonturier Hamish Harding aan boord is.

Harding heeft meerdere erkende wereldrecords op zijn naam staan, onder meer voor een duiktocht naar het diepste punt van de oceaan: de Marianentrog. Hij schreef eerder op social media dat dit waarschijnlijk de enige bemande missie naar de Titanic zou worden in 2023 'vanwege het slechtste weer in Newfoundland in veertig jaar'.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Kwart miljoen

Een duik naar de Titanic kost 250.000 dollar, zo'n 229.000 euro. Daar krijg je een 8-daagse expeditie voor terug naar het wrak van het beroemde schip in de Atlantische Oceaan, dat zo'n 600 kilometer uit de kust van Canada ligt, op bijna 4000 meter diepte.

De zoekactie, die wordt geleid door de kustwacht van Boston, is een moeilijke operatie. "Het is een uitdaging om een zoekactie uit te voeren in zo'n afgelegen gebied", zegt een woordvoerder. "Maar we zetten alle beschikbare middelen in om de onderzeeër te lokaliseren en de mensen te redden."

De locatie van het wrak van de Titanic© RTL Nieuws
De locatie van het wrak van de Titanic

Amerikaanse en Canadese schepen en vliegtuigen doorkruisen het gebied. Er worden sonarboeien gedropt die tot een diepte van bijna 4000 meter geluiden kunnen opvangen. Maar het gaat volgens de kustwacht om een 'complexe' zoektocht, vooral omdat ook nog niet bekend is of de onderzeeër zich nog steeds onder water bevindt of dat die al aan de oppervlakte is gekomen. Dat betekent dat zowel boven als onder water moet worden gezocht.

Dat de inzittenden nog voor drie dagen zuurstof hebben, biedt hoop, zegt Larry Daley, die zelf met een onderzeeër naar de Titanic ging. "Ik heb twaalf uur in de onderzeeër gezeten. Er is een ademhalingssysteem aan boord. Als dat goed onderhouden wordt, kun je een aantal uren beneden blijven."

OceanGate Expeditions organiseert met de Titan sinds 2021 expedities naar het wrak. In een verklaring zegt het bedrijf dat de 'volledige focus ligt op de bemanningsleden in de onderzeeër en hun families'. "We zijn erg dankbaar voor de uitgebreide hulp die we hebben gekregen van verschillende overheidsinstanties en diepzeebedrijven bij onze inspanningen om het contact met de onderzeeër te herstellen."

Titanic-ramp

Archieffoto© RTL Nieuws
Archieffoto

Voor veel opvarenden van de Titanic liep het in 1912 niet goed af. Het destijds grootste passagiersschip ter wereld botste tijdens zijn eerste reis op een ijsberg en zonk. Van de 2200 opvarenden kwamen er 1500 om het leven.

Het waren destijds de eerste onderwaterbeelden van de Titanic in 1986. Tot nu toe waren maar een paar fragmenten te zien, nu is de hele video vrijgegeven. "Niets was er klein aan", zegt de expeditieleider.
Lees meer over
TitanicVerenigde Staten