Praktische indelingen

Tilburg bouwt prikkelarme woningen: 'Zorgt voor gelijkgestemden'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL Tilburg bouwt prikkelarme woningen: 'Zorgt voor gelijkgestemden'
RTL

Wonen langs een drukke weg, naast luidruchtige buren of tegenover een school: voor sommigen is het 'gewoon even wennen', maar voor prikkelgevoelige mensen met bijvoorbeeld autisme, vormen deze geluiden serieuze problemen. Voor hen is er nu goed nieuws: de gemeente Tilburg heeft een paar miljoen euro uitgetrokken om prikkelarme woningen te bouwen. Waar wordt dan op gelet bij die prikkelarme woningen?

Wat het belang kan zijn van een prikkelarme woning, weet Mariska van Dasselaar als geen ander. Zij heeft autisme en helpt mensen die ook autisme hebben. "Die kunnen snel last hebben van geluiden om hen heen of drukte."

Woningruil

Ontzettend veel dingen kunnen leiden tot overprikkeling: van wonen tegenover een school tot buren die muziek draaien terwijl je in de tuin zit. Van Dasselaar heeft er genoeg ervaring mee. "Ik ben in december verhuisd, ik heb mijn woning geruild met iemand in Doesburg."

Leven met autisme: 'Prikkels zijn funest'
Lees ook

Leven met autisme: 'Prikkels zijn funest'

In haar vorige huis was het voor Van Dasselaar namelijk geen doen. "Het was vreselijk: ik hoorde mijn buren wandelen, er was vaak harde muziek en ik had last van de wasmachine. De wijk was ook druk."

'Ten koste van energie'

Ook in haar nieuwe woning zijn er – ondanks de dikkere muren – nog steeds veel prikkels. "Overdag hoor ik geluid van buiten of van de buren, dus dan doe ik een muziekje aan. Ik doe oordoppen in als ik 's avonds in bed lig", zegt Van Dasselaar. "Het is nog steeds niet ideaal, het gaat ten koste van mijn energie."

Mensen die zoveel last ervaren kunnen dus verhuizen, maar meestal kunnen ze dan dus alsnog geen kant op. "Ze krijgen een beetje een zwervend bestaan."

Praktische indelingen

Om dit soort ongemakken weg te nemen, bedacht de gemeente Tilburg een project voor prikkelarme woningen. Hoe ziet dat er dan uit? Er wordt bijvoorbeeld goed nagedacht over praktische kastruimte en er is een optie om de woonkamer en de keuken te scheiden met een wand. Want geur en geluid kan een trigger zijn, zegt de gemeente.

Ook zijn opeenvolgende acties aan elkaar gekoppeld. "Zo zitten de wasmachine, badkamer en slaapkamer altijd bij elkaar in de buurt of op dezelfde verdieping", laat de gemeente weten. Daarnaast kan het licht, de reflectie van de ramen en de temperatuur goed gereguleerd worden naar eigen wens. "We zetten het laatste puntje op de i met oplossingen om de woningen geluidsarm te maken."

Gelijkgestemden

Een heel goed idee, vindt Van Dasselaar dit project. Ze is blij dat er aandacht voor is. "Het zorgt ervoor dat gelijkgestemden bij elkaar komen. Zo heb je meer contact met anderen en kun je elkaar helpen."

Lees meer over
AutismeMentale gezondheidEditie NL Link in bioWoningmarktWonen