lekker gek

Meezingen met 13x songfestival-iconen

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© Getty ImagesMeezingen met 13x songfestival-iconen
RTL

Op het Eurovisiesongfestival verschijnen ieder jaar wel een aantal opvallende acts. Soms zelf zo apart of gek dat ze nog winnen ook. Wij hebben een dertien inmiddels iconische optredens voor je op een rij gezet.

Verka Serdjoetsjka

In 2007 doet de Oekraïense Andrej mee aan het songfestival als Verka Serdjoetsjka. Met het onwijs aanstekelijke nummer 'Dancing Lasha Tumbai' pakt ze iedereen op het festival in en eindigt op de tweede plek. 

Medewerker songfestival overleden na ongeluk
Lees ook

Medewerker songfestival overleden na ongeluk

Dustin the Turkey

In 2008 stuurt Ierland een kalkoen naar het Eurovisiesongfestival... In het land zelf is Dustin al sinds de jaren 90 een bekend figuur, maar op het liedjesfestijn blijkt 'ie een stuk minder populair en haalt Ierland niet eens de finale. 

Sieneke

Laten we vooral Sieneke niet vergeten die in 2010 het über-Hollandse 'Ik Ben Verliefd' compleet met draaiorgel op het podium brengt. Toch vond niet iedereen het nummer zo catchy, want Sieneke haalde de finale niet...

Lordi

Onherkenbare rockers gaan er in 2006 met de titel vandoor. Finlands inzending Lordi blijkt zo aanstekelijk (en vooral opvallend) dat ze het songfestival winnen. Een echte carrière kunnen de mannen er niet van maken, want het blijft bij één hit. 

Russische oma's

In 2012 neemt Rusland het songfestival niet zo enorm serieus, want ze besluiten een groepje oma's te sturen. Iedereen blijkt fan van de acht oma's, want ze worden uiteindelijk tweede in de finale. Daarnaast scoren ze zelfs een Top 40-hit in Nederland!

We are the winners...

"Wat als we gewoon iedereen in ons nummer oproepen om te stemmen?", moet Litouwen hebben gedacht. En dus zingen ze daar gewoon over, en het feit dat ze sowieso gaan winnen. En ondanks dat ze niet winnen, haalt de boyband wel de zesde plek. Best knap!

Schaars gekleed Polen

Sex sells weten ze in Polen, dus stuurden ze in 2014 Donatan & Cleo naar het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Compleet met een aantal wulpse danseressen is de act the talk of the town in 2014.

De reus

Tijdens je act moet je opvallen, zeker als het een ballad is. En dus kwam Oekraïne met een wel heel bijzondere opkomst in 2013. De zangeres werd namelijk door een echte reus het podium opgetild. Het valt in ieder geval op!

Treble

Naast Sieneke hebben wij als Nederland nog een aantal aparte acts naar het songfestival gestuurd. Wat dacht je van Treble? De meidengroep scoorde in eigen land hit na hit met hun zelfbedachte taal, maar dat viel toch iets minder in de smaak op het liedjesfestijn. We haalden de finale niet.

Flinke jurk

Wat als je een zware mannenstem, een enorme jurk, gekke dansers en opera met elkaar combineert? Dan krijg je de act van Roemenië uit 2013. Het nummer viel op en haalde daarom ook de finale. 

Als een hamster

Tijdens je optreden moet je fit blijven moet de Oekraïense act gedacht hebben in 2014. Terwijl Mariya Yaremchuk staat te zingen gaat er achter haar iemand los in een hamsterwiel. 

Lekker schaatsen

Het is koud in Rusland en dus besloot Dima Bilan in 2008 een stukje ijs inclusief schaatser mee te nemen naar het podium in Servië. En dat stukje ijs bleek een goede keus, want Dima won en nam het liedjesfestijn mee naar Rusland. 

Alcohol

Iedereen houdt van alcohol, toch? Dat moet de Griekse act Koza Mostra ook hebben gedacht, want in 2013 deden zij het nummer 'Alcohol Is Free'. Ook de kijkers bleken fan, want Koza Mostra haalde maar liefst de zesde plek. 

Lekker zwaaien met je paardenstaart

Slavko doet in 2017 mee aan het Eurovisiesongfestival voor Montenegro. In Oekraïne staat de uitbundige zanger inclusief enorme paardenstaart op het podium. Halverwege de act krijgen we eindelijk te zien wat 'ie met die staart komt doen.

Astronauten

Aliens mogen (nog) niet meedoen aan het liedjesfestijn, maar 'Who See' komt in 2013 regelrecht uit de ruimte en landt in Malmö. De twee astronauten waren nog een beetje wereldvreemd, want ze haalden de finale niet.

Of onze Jeangu Macrooy dit jaar de finale haalt, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. Omdat Duncan Laurence in 2019 het songfestival won, is Nederland dit jaar automatisch gekwalificeerd. 

Lees meer over
Eurovisiesongfestival