Voorbereidingen Eurovisiesongfestival van start voor Ahoy

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© AVROTROSVoorbereidingen Eurovisiesongfestival van start voor Ahoy
Alles over het songfestival

Nu vrijdag is onthuld dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar neerstrijkt in Rotterdam en niet in Maastricht, kan de havenstad beginnen aan alle voorbereidingen. Ahoy is de locatie die het muzikale spektakel gaat huisvesten en heeft ruim acht maanden de tijd om alles in de steigers te zetten.

"De tv-show zal in de arena plaatsvinden, zaken als de greenroom, kantoorruimtes en persruimtes kunnen allemaal in onze bestaande hallen plaatsvinden"

Het evenementencentrum staat nu nog letterlijk deels in de steigers vanwege een verbouwing, maar eerder zei directrice Jolanda Jansen al dat Ahoy ruim op tijd klaar zal zijn voor het songfestival. "De tv-show zal in de arena plaatsvinden, zaken als de greenroom, kantoorruimtes en persruimtes kunnen allemaal in onze bestaande hallen plaatsvinden. De nieuwbouw zullen we niet nodig hebben, en is tegen die tijd aan de buitenkant helemaal gereed."

'Ahoy meest geschikte locatie voor songfestival'
Lees ook

'Ahoy meest geschikte locatie voor songfestival'

In de arena in het Rotterdamse complex is in ieder geval meer dan genoeg ruimte voor talloze songfestivalliefhebbers. In de zaal passen namelijk 16.000 mensen, 6000 meer dan was geëist. Ook aan de andere eisen wordt ruimschoots voldaan. Zo is het dak 23 meter hoog, terwijl een ondergrens van 18 meter werd aangehouden en kunnen de balken meer dan genoeg gewicht aan voor alle camera's en lichten.

Ahoy en de door Maastricht voorgedragen locatie congrescentrum MECC hadden beide hun eigen voordelen. De capaciteit van beide zalen is ongeveer gelijk. Wel wint de Rotterdamse zaal het in de hoogte van het plafond, maar is de Limburgse vloer dan weer ruim drie keer zo groot.

De organisatie maakte anderhalve maand geleden bekend dat Rotterdam en Maastricht nog in de running waren om het Eurovisiesongfestival te huisvesten. Na bezoeken van de songfestivalcommissie van NPO, AVROTROS en NOS en de door de kandidaten gepresenteerde plannen, was vrijdag de kogel door de kerk.

Volgens NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman was de keuze niet makkelijk. "We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisiesongfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar", laat ze vrijdag weten in reactie op de beslissing.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival