De vijf spelregels van... gamen
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van gamen.
De situatie
Op de Playstation, op de Xbox, op je computer, op je telefoon. Misschien nog een Gameboy in tha house? Druilerige dagen lenen zich uitstekend voor gamen. In je eentje of met een crew. Wat zijn dan de masters en mistakes?
De spelregels
1. Gun jezelf good gear
Tieners worden wild van een tweetonig toetsenbord in paars en groen bijvoorbeeld, maar of je daar nu ook echt beter van gaat spelen is nog maar de vraag. Wat wél helpt voor een goede load out is een beeldscherm van minstens 27 inch. Ff een rondje fora en reviews struinen en je weet precies wat je moet hebben.
2. Schiet op met je schermtijd
Ga geen uren naar dat scherm turen, tippen de kenners van Gamen info. Of dat nu de tv, de tablet, een computer, console of telefoon is. Ieder kind is natuurlijk anders, maar aangeraden wordt om kinderen tot 12 jaar niet langer dan twee uur per dag met televisie kijken of gamen door te laten brengen.
Verder bewijs je jezelf en je kind een dienst als je die gaming gear zo lang mogelijk buiten de slaapkamerdeur weet te houden. Kinderen die een computer of console op hun eigen kamer hebben staan, gamen namelijk meer dan kinderen die dat niet hebben. Voor jezelf ook trouwens, want met 'let’s get it onnnnnn' bedoelde Barry echt niet de powerbutton.
3. Stel die grenzen samen
Als ouder kan en mag je grenzen bepalen, maar doe dit in samenspraak met de tiener, en dit zowel over speelduur (hoelang), waar gespeeld mag worden en op welk moment. Gemiddeld gamen tieners zo’n tien uur per week. Jongens doen het wel dubbel zo lang als meisjes: 14 tegenover 6 uur. Spreek een duidelijke dag- of weeklimiet af.
"Zolang er genoeg tijd overblijft voor 'Spel Schijf van Vijf' is er niks aan de hand. Deze bestaat uit vijf S’en: Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel. Zolang de 'S' van Spel geen negatief effect heeft op de andere vier, zit je goed." En, onderschat spel vooral ook niet, zegt Koen Schobbers, Nederlands eerste esporter met een topsportstatus. "Gamen is misschien niet van levensbelang, het geeft wel plezier, voldoening, zelfvertrouwen en het kan je kind ook op langere termijn veel brengen."
4. Speel het spelletje mee
Eén van de belangrijkste tips die Schobbers en Deirdre Enthoven van het boek Mijn Gamende Kind hebben voor ouders van gamende kinderen is meekijken en meespelen. Misschien niet voor iedere tiener even tof, maar uiteindelijk wel waardevol. Kijk mee en kijk naar je kind.
Enthoven: "Zo zag ik dat GTA niet alleen een heftig spel is maar dat mijn zoon ook continu in een deuk lag om de grappen die werden gemaakt. Als je meekijkt en je laat je kind uitleggen wat er gebeurt en wat hij doet, dan verbeter je je contact met je kind. Bovendien kun je daarna betere afspraken met elkaar maken omdat je elkaar beter begrijpt."
5. Ken je currencies
Vbucks, Robux, iedere game vraagt om zijn eigen knaken. Of eigenlijk, je kind doet dat. Of jijzelf natuurlijk, ‘t is maar net wat je speelt. Je koopt er skins voor of nieuwe machines en dat is precies waar de makers op binnenlopen. In plaats van altijd 'nee' zeggen tegen je kind, kun je ze ook laten werken voor hun cash. Was vouwen levert twee euro op en het geld van de lege flessen mogen ze zelf houden. Zo mengt de game zich prima met het echte leven.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.