De vijf spelregels van... wintertijd
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van de wintertijd.
De situatie
Klokslag drie uur gaat de kleine wijzer dit weekend een tikkie terug. We gaan een uur terug in de tijd, zodat het ‘s avonds eerder donker wordt. De overgang naar de wintertijd levert veel mensen een dikke winterdip op, daarom lees je hier de do’s en dont’s voor de donkere dagen.
De spelregels
1. Stop met verzetten
De wintertijd is de echte tijd, en de zomertijd is simpelweg verzonnen om energie te besparen. Daar kun je je over opwinden, maar je kunt er ook die vijf maanden in het jaar mee leren leven. Dr. Logan Schneider, slaapwetenschapper bij Stanford Medicine en nu de slaapexpert van Google Health heeft nog wel een tip: "Het goede nieuws is dat de overgang van de zomertijd naar de wintertijd over het algemeen gemakkelijker is omdat je een extra uur slaap wint. Alleen wat we zien is dat de meeste mensen dit uur niet gebruiken om gemiste slaap in te halen, maar in plaats daarvan langer opblijven."
"Juist in deze tijd kan je voordeel halen uit het feit dat je biologische klok ervoor zorgt dat je lichaam op een natuurlijke manier een uur eerder wakker wordt. Gebruik het als een kans om een 'nieuwe routine' te beginnen waarbij je de dag begint met ochtendactiviteiten voor jezelf waar je normaal de motivatie niet voor hebt." Blijf dat extra uur niet in je nest ronken, maar laat je wekker staan zoals ‘ie stond en gebruik die extra tijd om iets helemaal en alleen voor jezelf te doen. Een boek lezen dat anders maar stofhapt op je nachtkastje, een meditatie op de vroege morgen, sporten.
2. Maak er wat van
Voel je je sloom en sip door die vakantieloze jetlag, maak er dan zelf een feestje van. Plan jezelf in de pauze een uur buiten de deur, of stel voor om de meeting van morgen wandelend te doen. De meisjes van Libelle hebben ook nog een goed idee: zet alvast je kerstboom op. Onderzoek zou namelijk uitwijzen dat je door het vroeg neerzetten van de den met lamp en piek daadwerkelijk gelukkiger wordt. Dus, waar wacht je nog op?
3. Wen stap voor stap aan de wekker
Deze tip is speciaal voor iedereen met kinderen boven de zes, want iedere jonge ouder weet dat kleintjes niet aan wintertijd doen. Schneider: "Ons lichaam houdt niet van grote verschuivingen in het bioritme dus ondanks dat het gemakkelijker is om direct een uur later op te blijven en later wakker te worden is het beter om je langzaam aan te passen. Verschuif je bed- en wektijd met zo'n 15 minuten per dag."
En hoe verleidelijk ook: kap met dat snoozen. Daar doe je je lichaam echt geen lol mee. Diehards zetten de wekker een eindje verderop in de slaapkamer, en lopen erheen om ‘m uit te zetten. Eenmaal verticaal ga je niet meer zo snel liggen. Voor een zachtere landing kun je ook een wake-up light proberen, waarmee je gewekt wordt door een fijn licht of het geluid van vrolijke vogeltjes. Prima plan straks in het sombere januari. Heb je wel peuters en kleuters in huis? Schuif dan vandaag en morgen alvast alle vaste elementen in een dag langzaam op naar de nieuwe tijd. Dus het avondeten telkens tien minuten of een kwartier later. Alle beetjes helpen, nietwaar?
4. Stop met die slaapmutsjes
Oma’s tip om een slaapmutsje weg te slokken voor het slapengaan, is niet meer van deze tijd. "In het algemeen leidt alcohol drinken tot een lichtere slaap en vermindert de broodnodige remslaap, oftewel je droomslaap. Daarbij maakt alcohol drinken je eerder slaperig waardoor je ook eerder in slaap valt. Dit zorgt er weer voor dat het steeds moeilijk wordt voor je lichaam om zich aan te passen", weet Schneider. Thee of warme melk doen het ook prima. Of misschien dus nog wel beter.
5. Licht is je leven
In spelregel 3 stond ‘ie al even: licht. Licht is je lust en je leven in wintertijd. Slurp het op waar het kan. Gooi meteen de gordijnen open zodra je wakker bent, gun jezelf een uitje, doe je boodschappen te voet. Alles voor die paar extra stralen. Zet ook veel lampen aan. Met led kan dat best. Ben je brak en neig je naar een middagdut? Doe. Het. Niet. Naar buiten zul je, daar knap je pas echt van op.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.