Een uurtje extra slapen: de wintertijd is ingegaan
De klok is afgelopen nacht een uur achteruit. Om 03.00 uur werd het plotseling 02.00 uur. Een uurtje extra slaap dus - hoewel mensen met kleine kinderen daar misschien anders over denken.
De afgelopen jaren was er discussie over het stoppen van het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wilde er eigenlijk vanaf dit jaar. Maar we blijven de klok nog wel even verzetten, want Europese landen komen er onderling maar niet uit of ze voor altijd een zomer- of wintertijd willen.
Afschaffen van de zomertijd?
De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of ze permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat. Premier Rutte had drie jaar geleden al laten weten dat hij in ieder geval samen met de buurlanden van Nederland dezelfde tijd wil hanteren.
Uit onderzoek blijkt dat permanente wintertijd gezonder is en permanente zomertijd veiliger in het verkeer. Voor beide tijden zou dus wat te zeggen zijn. Om een eind aan de discussie te maken, gaf het kabinet vorig jaar aan voorlopig niets te veranderen.
Sinds 1977 zomertijd in Nederland
De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.
In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.