De vijf spelregels van... snurken
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van snurken.
De situatie
We doen het allemaal wel eens. De een zaagt een heel bos om, de ander slechts een twijgje, maar feit blijft dat snurken knap lastig is voor degene die naast je ligt. Wat doe je wel, en wat vooral niet, om de nachtelijke rust te bewaren?
De spelregels
1. Kappen met paffen
Snurkgeluiden maak je niet als je ademhaalt overdag, neen, ze komen pas ‘s nachts als de hele boel op stok zit en muisstil is. Dat komt doordat de lucht geen vrije doorgang meer heeft, weten ze bij slaapkliniek Ruysdael. Je huig zakt wat naar beneden, je amandelen zakken naar achteren. Door te stoppen met roken, maak je de weg voor de lucht weer vrij. Stopte je niet oktober, doe het dan nu.
2. Zzzzz op je zij
Wat ook kan helpen, is slapen op je zij. Blijft de luchtweg ook vrolijk en vrij van. Goede tip voor de partner naast je in bed ook. Geef geen stomp, maar duw je loved one een tikkie naar de schouder, dat scheelt een hoop gezaag. Mocht dat niet helpen, dan wil het ook nog wel eens helpen om wat aan dat buikje te doen en tijdens een verkoudheid met een spray de neus leeg te spuiten.
3. Neem 0.0 voor de nacht
Alcohol is niet alleen een slaapverlichter, maar ook nog eens een snurkaanzwengelaar. Drink dus liever geen slaapmutsje, zeker niet tot een uur voordat je gaat slapen. Beter drink je helemaal geen alcohol als je een beetje geluidloos de nacht wil doorkomen. Ook spierverslappers en slaapmiddelen kun je beter links laten liggen als het ronken niet meer geruisloos gaat.
4. Neem de zaak serieus
Je partner overdrijft echt niet als hij/zij klaagt over jouw gezaag. Snurken kan doodvermoeiend zijn, voor je co-slaper en voor jezelf. Snurk je vaak, dan kan dat leiden tot een slaaptekort, met alle gevolgen (slecht humeur! concentratieproblemen! aankomen!) van dien. Komt die little lovin’ in the morning ook niet ten goede natuurlijk. Dat jij of je lover af en toe in het logeerbed eindigt is niet gek, en zelfs noodzakelijk, maar als dat een paar maanden aanhoudt, trek dan toch eens aan de bel bij de dokter. Of de Snurkpoli, die veel goeds beloven met een zogenaamde snurkbeugel.
5. De verstoorder vertrekt
En dan nog even inhakend op regel vier: de verstoorder vertrekt naar het logeerbed of de bank. Is wel zo eerlijk. Dus ja, als jij de snurker bent, ben je ook iedere keer de sjaak die verkast. Want iedereen weet wel dat je niet expres met een bulldozer over je kussen schraapt, maar je kunt er op z’n minst wat aan doen.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.