Asking for a friend

Bo: 'Kan ik me online wel goed voorbereiden op mijn bevalling?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Getty ImagesBo: 'Kan ik me online wel goed voorbereiden op mijn bevalling?'
RTL

Heb jij een zwangerschapscursus gepland staan, dan is de kans groot dat deze niet meer 'live' maar online wordt gegeven. Ook de zwangere Bo is aangewezen op een online cursus maar twijfelt of deze haar wel goed genoeg voorbereidt op haar aanstaande bevalling.

Over een paar weken is het zover: dan verwacht Bo (27) haar eerste kindje. Zij en haar vriend hadden zich ingeschreven voor een zwangerschapscursus waarin uiteraard ook heel uitgebreid zou worden stilgestaan bij de bevalling. Maar door de coronamaatregelen is de reguliere cursus afgeblazen en heeft Bo nu een online cursus aangeboden gekregen.

Bo: "Binnenkort moet ik voor het eerst gaan bevallen en ik merk dat ik het toch steeds spannender begin te vinden allemaal. Helemaal nu ik weet dat ik qua voorbereiding ben aangewezen op een online cursus. Kan ik me op die manier wel zo goed mogelijk voorbereiden op mijn bevalling?"

Fabiënne: 'Ik wil graag afvallen maar hoe bepaal ik mijn streefgewicht?'
Lees ook

Fabiënne: 'Ik wil graag afvallen maar hoe bepaal ik mijn streefgewicht?'

Volgens verloskundige Selina Hekelbeeke hoeft Bo zich geen zorgen te maken, maar hoort zij van meer zwangeren deze zorgen. "Wij zijn ook weer een begonnen met online cursussen en dan hoor ik ook weer vrouwen twijfelen of ze die wel moeten volgen. Begrijpelijk, want wij geven de cursussen ook liever in persoon. Ons advies: het is waardevol om een cursus te volgen, ook als deze alleen online wordt gegeven. Probeer ook tijdens een online cursus met persoonlijk contact en persoonlijke vragen aan een specialist – zoals een verloskundige - jouw cursus nuttig te maken, afgestemd op jouw situatie. Maak het specifiek, niemand is namelijk het algemene plan."

Onrust en angst door Google

Een voordeel aan het volgen van een online cursus is dat je alle informatie bij elkaar hebt én kan teruglezen op een moment waarop het jou schikt, zegt Hekelbeeke. "Het vergt misschien iets meer discipline dan wanneer je een face-to-face cursus op één dag doet, maar deze kun je wel op je eigen tempo doen." 

Bovendien is de informatie van verloskundigen of andere specialisten betrouwbaarder dan wanneer je zelf alle informatie bij elkaar googelt, waarschuwt Hekelbeeke. "Google is onze beste vriend, maar ook een vriend die ons gek kan maken. Het risico bestaat dat je te veel informatie tot je neemt en door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast zijn er online veel onjuistheden te vinden die veel onrust en angst kunnen geven."

Onze expert: Selina Hekelbeeke (26) is verloskundige in IJmuiden. Ook is ze eigenaar van Bevalwijzer rayon IJmond. In die rol geeft ze zwangerschaps- en bevalcursussen aan zwangeren en hun partner.© privéfoto
Onze expert: Selina Hekelbeeke (26) is verloskundige in IJmuiden. Ook is ze eigenaar van Bevalwijzer rayon IJmond. In die rol geeft ze zwangerschaps- en bevalcursussen aan zwangeren en hun partner.

Hekelbeeke is ervan overtuigd dat je je als zwangere goed kunt voorbereiden op je bevalling met een online cursus, het daarnaast bespreken van je persoonlijke vragen én bijvoorbeeld een Zoom-meeting met andere zwangeren die dezelfde cursus hebben gevolgd. "Want het gezellige van een live cursus wordt misschien nog wel het meeste gemist, merk ik. Door ervaringen te delen kun je geruststelling vinden bij elkaar, maar ook praktische tips delen als welke olie lekker is of wat anderen meenemen in hun vluchtkoffer bijvoorbeeld."

Een richtlijn, geen norm

Wat volgens de verloskundige met name belangrijk is, is dat je de algemene informatie over bevallen die je tot je krijgt als een richtlijn neemt en niet als een norm. Hekelbeeke legt uit: "Bevallen blijft een big life event dat niet nog spannender hoeft te worden dan het al is, maar er moet wel reële informatie worden gegeven. Als je goed bent voorbereid en beseft dat er onverwachte situaties zich kunnen voordoen, dan kun je hiermee makkelijker meebewegen. Bedenk: er is geen handleiding van jouw bevalling. Er is niet één juiste manier, maar zorg dat je een rugzakje met tools kan vullen dat jou rust, ontspanning en vooral vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen kan geven."

Volgens Hekelbeeke zijn 'we' dit laatste steeds moeilijker gaan vinden, omdat we zoveel informatie overal en nergens vandaan kunnen halen. "In tegenstelling tot vroeger denken we nu te veel door en zijn we soms een beetje 'te slim' – we zijn van alles op de hoogte, ook van rampscenario’s en angsten van anderen – en denken we door en plannen graag vooruit. We leven nou eenmaal niet meer in een wereld waarin we iets niet kunnen plannen. En dat is precies wat een bevalling wél is: een bevalling is niet te voorspellen en niet te plannen, maar door te begrijpen wat er in je lijf gebeurt en wat jou vertrouwen geeft, is er meer kans op een positieve bevalervaring."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Lees meer over
Asking for a friendZwangerschapBevallingCoronamaatregelen