Asking for a friend

Nick: 'Mijn dreumes is hard op haar hoofd gevallen, hoe moet ik handelen?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© Getty ImagesNick: 'Mijn dreumes is hard op haar hoofd gevallen, hoe moet ik handelen?'
RTL

Natuurlijk wil je als ouder dat je kind niets overkomt, maar helaas is af en toe een flinke smak niet te voorkomen. Vader Nick en zijn vrouw zagen laatst hun dochtertje (1,5) van de commode afrollen, waarbij ze hard op haar hoofd terechtkwam. Wat hadden ze op dat moment moeten doen?

Nick (34) en zijn vrouw hebben er nog slapeloze nachten van: tijdens het verschonen van hun dochtertje van 1,5 jaar oud viel zij van de commode af. Ze maakte een behoorlijke smak op de grond, waarbij ze ook haar hoofdje behoorlijk bezeerde, met een hoop gekrijs als gevolg.

"We schrokken ons rot. In een vlaag van onoplettendheid rolde Roos zo van de commode af. Naast dat ze heel hard moest huilen, en zich gelukkig wel liet troosten, was er verder niets afwijkends aan haar te zien. Geen bult, geen bloed en ze hoefde niet over te geven. We hebben toen besloten om het aan te kijken en geen actie te ondernemen. Het gaat goed met Roos, maar toch vragen mijn vrouw en ik ons nog wel eens af: hebben we toen goed gehandeld of hadden we iets anders moeten doen?"

Anya: 'Hoe kan het dat ik na een dieet van tien dagen niet afval en zelfs aankom?'
Lees ook

Anya: 'Hoe kan het dat ik na een dieet van tien dagen niet afval en zelfs aankom?'

Misschien een geruststelling voor Nick en zijn vrouw: het gebeurt helaas geregeld dat kinderen uit bedden of van commodes vallen en daarbij hun hoofd stoten. Huisarts Marnix van der Leest heeft regelmatig bezorgde ouders aan de telefoon die iets soortgelijks hebben meegemaakt als Nick en zijn vrouw. "Het overgrote deel hiervan betreft zogenoemde lichte trauma’s. Dat betekent dat ook al is het een flinke klap geweest, er geen sprake is van een hersenschudding, hersenkneuzing of – in het ergste geval  - een bloeding in het hoofd."

Hoeveel traptreden? 

Toch is het wel altijd handig om bij twijfel even te bellen met de huisarts. Gelukkig is er in veruit de meeste gevallen geen ernstige schade, maar soms moet je opletten. "Wat we ten eerste willen weten: wat is er precies gebeurd? Is het kindje bij bewustzijn? Was het een klap op het hoofd met hoge snelheid?"

"Als een kindje bijvoorbeeld ergens vanaf gevallen is, dan hanteren we de richtlijn: is de hoogte waarvan het kind is gevallen twee tot drie keer de lichaamslengte van het kind of zelfs nóg hoger? Je kunt bij kinderen jonger dan 2 jaar uitgaan van ongeveer een hoogte van 1 meter. Bij ouder dan 2 jaar kun je ongeveer rekenen vanaf 1,5 meter. Ging het om een val van een trap? Dan vinden we het handig om te overleggen als het een val van meer dan vijf traptreden betreft."

Het belangrijkste is om je kind goed in de gaten te houden en te kijken naar zijn/ haar gedrag, zegt de huisarts. "Is je kind meteen gaan huilen na de val of is hij of zij even bewusteloos geweest? Is je kind suf of in de war? Heeft het hoofdpijn? Moet het de hele tijd overgeven? Komt er bloed of vocht uit een oor? Is er een wond zichtbaar? Ook als je kindje deze of enkele van deze symptomen niet meteen maar op een later moment gaat vertonen, dan is het goed om contact op te nemen met een arts."

Waar het volgens Van der Leest om gaat is dat er door de huisarts een inschatting kan worden gemaakt of een risico bestaat op  een hersenschudding, hersenkneuzing of ernstigere schade zoals een bloeding in het hoofd. "De kans op ernstiger problemen bestaat als je kind suf is, meer dan 5 seconden bewusteloos is geweest, maar blijft braken of – in een uiterst geval – een epileptische aanval heeft gehad. In dat geval moeten we je kind namelijk zo snel mogelijk bij een neuroloog in het ziekenhuis zien te krijgen."

Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.© Marianka Knottnerus
Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Recent bracht hij het boek 'Huisarts op recept' uit.

Zijn de symptomen niet ernstig en is daarmee de kans op een bloeding of vocht in het hoofd klein, dan kan de huisarts wel een zogenoemd wekadvies geven. "Dat houdt in dat we de ouders adviseren hun kindje regelmatig wakker te maken. Op die manier controleer je of er niet toch bloed of vocht in het hoofd ontstaat. Het wekadvies luidt dat je je kindje de eerste zes uur na het ongeluk om het uur wakker maakt en na die zes uur elke twee uur. Op Thuisarts.nl kun je lezen hoe je je kind het beste controleert." (zie ook volgend kader)

Volgens de huisarts is het wekadvies ook niet heilig, in veel landen wordt dit namelijk helemaal niet afgegeven. "We weten namelijk niet of het daadwerkelijk echt helpt, maar vooralsnog doen we dit Nederland nog wel."

Wekadvies: hoe controleer ik een peuter/kleuter? (1-6 jaar)

  • Maak je peuter of kleuter wakker door hem of haar te laten plassen.
  • Let op hoe je kind loopt. Is dat zoals het altijd loopt?
  • Reageert je kind boos of huilerig als je het wakker maakt? Dat is goed: het laat zien dat je kind wakker is.
  • Geef je kind iets te drinken. Als het drinkt of duidelijk laat zien dat het niet wil drinken is het goed.
  • Vraag iets aan je kind, bijvoorbeeld waar de knuffel is.
  • Als je je kind moeilijk wakker kunt krijgen, kun je in een nagel of een oorlel knijpen. Normaal vindt je kind dit vervelend en gaat huilen.
  • Kijk steeds of je kind reageert zoals je gewend bent.

Bron: Thuisarts.nl

Huilen: goed teken of niet?

De ouders van dreumes Roos gingen ervan uit dat huilen direct na de val een goed teken is, klopt dit? Van der Leest: "Ja, huilen is goed, maar hoeft niet per se zo te zijn. Direct krijsen of huilen betekent natuurlijk wel dat een kind niet buiten bewustzijn is geweest na een klap of een val. In die zin is het een gunstig teken. Toch moet je je kind in de gaten houden of het niet een van de andere symptomen als sufheid, hoofdpijn of braken vertoont. Zeker als je als ouder niet de daadwerkelijke val of het ongeluk hebt gezien."

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidKindBabyRampen en ongevallen