Asking for a friend

Gertjan: 'Zijn er betrouwbare middelen tegen haaruitval?'

Door Eveline Domevscek··Aangepast:
© iStockGertjan: 'Zijn er betrouwbare middelen tegen haaruitval?'
RTL

Volgend jaar vindt de grote dag plaats voor Gertjan en zijn vriendin Suzanne: ze gaan dan eindelijk trouwen! Maar waar Gertjan nu al kopzorgen over heeft, is of hij dan wel goed voor de dag kan komen aangezien zijn haar nogal snel uitvalt. Van de huisarts wil hij weten of hier iets tegen te doen is.

Gertjan (29) heeft last van haartuitval, waardoor het tot zijn grote frustratie behoorlijk dun begint te worden op zijn hoofd. Hij wordt hier hartstikke onzeker van en zou volgend jaar, als hij gaat trouwen, nog graag een fatsoenlijk kapsel willen hebben. Gertjan: "Ik zou heel graag willen weten of er betrouwbare middeltjes op de markt zijn die echt effect hebben en die bijvoorbeeld het uitvallen van mijn haar kunnen vertragen. Een haartransplantatie zie ik niet zitten, maar als er medicijnen tegen kaalheid zijn, zou ik daar wél voor openstaan. Wat kan ik het beste doen?"

Bianca: 'Kom ik aan als ik (veel) bruisend mineraalwater drink?'
Lees ook

Bianca: 'Kom ik aan als ik (veel) bruisend mineraalwater drink?'

Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Hij schreef het boek 'Huisarts op recept'.© Marianka Knottnerus
Onze expert: Marnix van der Leest is huisarts in Leusden. Hij schreef het boek 'Huisarts op recept'.

Huisarts Marnix van der Leest heeft geen prettige boodschap voor Gertjan: er bestaat helaas geen echt wondermiddel. "Als dat er wél was geweest - het is een fantastische markt en dus is er veel verkrijgbaar bij bijvoorbeeld drogisterijen - dan hadden we dat allemaal wel geweten.”

Toch is het volgens hem wél zinvol om over je haaruitval met je huisarts te praten. “Bovenaan de richtlijnen van huisartsen staat namelijk: 'Moedig mannen aan om hun haaruitval te accepteren.' Onze belangrijkste boodschap is dat het een normaal en natuurlijk proces is dat er vaak nu eenmaal bij hoort." Dat het een pittige realiteit kan zijn voor veel mannen (en heel soms vrouwen), zeker als je al vanaf jonge leeftijd hoofdhaar verliest, beseft de huisarts maar al te goed.

Genetische aandoening

Als patiënten met deze klacht bij Van der Leest komen, is de haaruitval 9 van de 10 keer een gevolg van zogenoemde ‘alopecia androgenetica’ oftewel een genetische aandoening, waardoor je langzaamaan je hoofdhaar verliest. Zo’n 30 procent van de 29-jarige mannen heeft hier last van. Uiteindelijk krijgt zelfs de helft van de witte mannen hier mee te maken. Bij mannen met een andere etnische achtergrond en bij vrouwen komt dit minder vaak voor.

Om na te gaan wat de oorzaak is van het haaruitval volstaat meestal het goed bekijken van het behaarde hoofd. Soms voert Van der Leest een 'trektest' uit, waarbij gekeken wordt hoeveel haren er meekomen, en worden de haren onder de microscoop bekeken. Af en toe is het zinvol om bloed te laten prikken als er andere oorzaken van het haaruitval worden vermoed. "Oorzaken zoals hormoonproblemen, haaruitval door het nemen van medicatie, ziekte, stress of haren trekken willen we daarmee uitsluiten."

Blijkt het toch ‘alopecia androgenetica’, dan kan de huisarts twee soorten medicijnen voorschrijven, maar daarbij zegt hij wel meteen dat het effect van deze medicijnen helaas vaak maar klein is. "Ik kan een lotion voorschrijven, minoxidil genaamd. Deze lotion smeer je tweemaal daags op je hoofdhuid en gebruik je gemiddeld gedurende een jaar om te zien of het smeren effect heeft. Daarnaast kan ik de tablet finasteride voorschrijven, die je eenmaal daags moet innemen. Ook dit middel slik je gemiddeld een jaar om te zien of het proces van haaruitval stagneert." Beide middelen zijn dus een proces van de lange adem en zodra je stopt met smeren of slikken, is het effect binnen zes tot twaalf maanden verdwenen, waarschuwt de huisarts.

Meer effect én meer bijwerkingen

De tabletten hebben wel vaker effect (bij één op de vier mannen is enig effect zichtbaar) dan na gebruik van de lotion. Aan andere kant heeft finasteride wél weer meer bijwerkingen. "We horen klachten als een verminderd libido, erectieproblemen en somber worden. Dat gebeurt niet vaak, maar helemaal onschuldig is het gebruik dus soms niet", zegt Van der Leest.

De belangrijkste boodschap van de huisarts blijft: probeer je haaruitval te accepteren en te zien als een normaal en natuurlijk proces.

Rubriek: Asking for a friend 

In deze wekelijkse rubriek Asking for a friend leggen we lezersvragen over gezondheid voor aan één van onze experts. Heb jij ook een prangende gezondheidsvraag voor een huisarts, verloskundige, diëtist, psycholoog of een andere gezondheidsexpert? Mail die dan naar weekendmagazine@rtl.nl en wie weet zie jij het antwoord hier op deze plek snel verschijnen. 

Lees meer over
Asking for a friendGezondheidHuisartsHaartransplantatie