De vijf spelregels van… besparen
Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van besparen.
De situatie
Brood wordt duurder, zonnebloemolie gaat op de bon en nu je na twee jaar weer naar je werk mag, kost die reis je ineens driehonderd euro extra. En dan hebben we het nog niet eens over de verrassingen die je energierekening voor je in petto heeft. Hoe deal je ermee?
De spelregels
1. Niet kopen, maar kweken
Wie wil bezuinigen moet slim zijn, dat weet ook finfluencer Renée Lamboo van PorteRenee.nl. Een van haar slimme tips is bijvoorbeeld: kweek je eigen kruiden. Koop je ze in de supermarkt dan betaal je je blauw, en zijn ze vaak ook nog eens van slechte kwaliteit ook. Terwijl al dat groen énig staat in je keuken, je tuin of balkon en vaak nog lekkerder is ook.
2. Deo haal je bij de drogist
Nog zo’n slimme bespaartip van Renée: "Koop geen deo, shampoo, tandpasta en douchegel in de supermarkt. Bij supermarkten zijn je verzorgingsspulletjes veel duurder. En koop alleen bij de drogist als er een aanbieding is. Betaal nooit, maar dan ook nooit, de volle mep voor je persoonlijke verzorgingsproducten. Oké, tenzij het echt niet anders kan. De meeste producten zijn vaak in de aanbieding. Wacht daar even op, en sla een voorraadje in als jouw favoriete shampoo, douchegel en make-up een fijne actie heeft.
3. Onderhoud loont echt
Je schoenen laten oplappen in plaats van weggooien, de waslabels in je kleding écht lezen in plaats van alles in de droger gooien, sowieso vaker laten drogen aan de lucht. Je kunt het zelf allemaal wel bedenken. Maar ook het onderhouden van je spullen loont de moeite als je wil besparen. In allerlei apparaten, zoals je stofzuiger, droger, vaatwasser en wasmachine, zitten filters. Hier hoopt zich viezigheid op. Door ze af en toe schoon te maken, werken je apparaten efficiënter en verbruik je dus minder stroom. Plus, met een beetje TLC gaan ze echt langer mee. De banden onder je auto? Idem dito. Met een te lage bandenspanning verbruik je 5% extra brandstof en met de huidige brandstofprijzen kun je daar zowat van uit eten.
4. Zeker weten wat je verzekert
Je bent verzekerd van succes, voor een dag en voor het leven. Maar als er iets is waar je ook belachelijk snel op leegloopt, dan is het wel verzekeren. In feite hoef je alleen maar te verzekeren wat je in geval van nood of schade echt niet zelf terug kunt kopen of repareren. Telefoon? Annulering van je vakantie? Verzekeren is gewoon extra verdienen voor die ander en dus niet besparen voor jou.
5. Mokken maakt ‘t niet minder
Ja, graan in schaars en dus wordt brood duurder. En ja, de inflatie vliegt je om de oren en het is allemaal hullie schuld. Maar mokken maakt het niet minder. Bespaar slim, doe wat je kan en schik je in je lot. Het is niet de eerste keer dat het leven duur is en ook zeker niet de laatste. Je hoeft echt niet als een gek zonnebloemolie te hamsteren omdat je bang bent dat je straks zonder zit. Tel niet alleen je voorraad en je centen, maar vooral ook je zegeningen.
Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.