Verlies op redden ABN: 400 per Nederlander

De redding van ABN Amro in 2008 was volgens Dijsselbloem noodzakelijk, maar het kost ons met zijn allen wel geld: zo'n 400 euro per inwoner.
Een precieze berekening is nu nog niet te maken. De eerste tranche is nog niet eens naar de beurs gebracht. Dat duurt nog minstens een half jaar. Dijsselbloem geeft echter aan dat hij in totaal ten minste 15 miljard euro wil krijgen voor ABN Amro. De redding van ABN Amro kostte volgens hem 22 miljard euro. Dat is het aankoopbedrag plus latere kapitaalinjecties. Dat komt neer op een verlies van in totaal 7 miljard, oftewel ruim 400 euro per Nederlander. Voor een gezin met twee kinderen zit je dan op meer dan 1600 euro.
De 15 miljard euro die Dijsselbloem noemt is de boekwaarde van ABN Amro die NLFI (NL Financial Investments, dat namens de staat de belangen in ABN Amro, ASR, SNS Reaal en Propertize beheert) vorig jaar augustus noemde. Dijsselbloem wil op de beurs minstens de boekwaarde krijgen voor ABN Amro. Een bron meldde al aan RTL Z dat Dijsselbloem stiekem op een hogere opbrengst hoopt. Politiek gezien lijkt het ook aannemelijk dat Dijsselbloem nu aan de voorzichtige kant blijft, zodat er uiteindelijk geen tegenvallende opbrengst hoeft te worden gemeld en wellicht zelfs een hogere prijs dan nu wordt aangegeven.
In eerste instantie verkoopt de staat 20-30 procent van de aandelen in ABN Amro. Daarna moet de resterende 70-80 procent nog aan de man worden gebracht. Dat gebeurt in stapjes. Na de eerste verkoop zal minstens een half jaar worden gewacht voordat de volgende pluk wordt verkocht. Voor de tranches daarna is een zogeheten lock-up van 90 dagen gebruikelijk. Het duurt na de beursgang nog minimaal anderhalf jaar voor de staat alle aandelen in ABN Amro heeft verkocht. Pas dan kan de rekening worden opgemaakt en weten we of de kosten van de redding van ABN Amro uiteindelijk meevalt of juist niet.
De eerste lock-up periode kan worden doorbroken in het geval ABN het op de beurs heel goed doet. Daar tegenover staat dat ook kan worden besloten meer tijd te nemen voor de verkoop van de resterende aandelen, als de beurs juist tegenvalt.
Wellicht dat het verlies per Nederlander uiteindelijk minder dan 400 euro zal bedragen. Veel hangt echter af van het beursklimaat de komende tijd. Voor beursvorsers is het al moeilijk om de beurs voor volgende week te voorspellen, laat staan voor over anderhalf jaar.
Het is moeilijk te zeggen of 400 euro veel is. Als ABN Amro ten onder was gegaan was de schade wellicht nog veel groter geweest. Dat is echter niet te berekenen.
Onderdeel van dossier
ABN Amro naar de beurs