Nieuws

Initiatiefnemer stapt toch uit bij winkelfonds FNG / Miss Etam

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPInitiatiefnemer stapt toch uit bij winkelfonds FNG / Miss Etam
RTL

Ondernemer Rens van de Schoor stapt uit bij het beursgenoteerde winkelbedrijf FNG. Dat bevestigt hij tegen RTL Z. Ondanks een recente toezegging dat hij aandeelhouder zou blijven, verkocht hij zijn belang met een beurswaarde van 11 miljoen euro.

Tegen welke prijs en voorwaarden de aandelen zijn verkocht, wil hij niet zeggen. Ook is onduidelijk wat de nieuwe eigenaar met het pakket wil. Van de Schoor verkocht zijn aandelen aan een schimmige Zeeuwse bedrijfsadviseur. Die wil niet reageren op vragen, en gooit de hoorn op de haak.

Doorstart Miss Etam

Van de Schoor is een voormalige vastgoedbankier, die in 2015 bijna honderd modewinkels van Miss Etam overnam uit de failliete boedel van dat bedrijf. Eind dat jaar bracht hij de doorgestarte winkels naar de beurs, via een omgekeerde overname van de lege beurshuls Dico.

Later bleek dat Van de Schoor bij de doorstart nauw had samengewerkt met het Belgische modebedrijf FNG, dat al onder meer de ketens Claudia Sträter en Steps bezat. Begin 2016 fuseerde Miss Etam met FNG. Daarbij werd het Nederlandse beursfonds omgedoopt tot FNG.

In september 2016 werd ook de Belgische schoenenwinkelketen Brabanto, afkomstig uit de failliete boedel van MacIntosh, opgenomen in het beursfonds. Eind 2016 was FNG daarmee goed voor 524 winkels met ruim 3000 werknemers en een gezamenlijke omzet van 460 miljoen euro.

Vertrek Van de Schoor

In juli maakte FNG bekend dat Van de Schoor zich terugtrok als directeur van het bedrijf, om zich te richten op het herstructureren van andere bedrijven. Volgens FNG zou hij wel als 'adviseur en aandeelhouder' bij het bedrijf betrokken blijven.

Dat blijkt nu dus niet het geval. Uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat Van de Schoor zijn 400.000 aandelen, goed voor een belang van 5 procent, op 31 augustus heeft verkocht. De beurswaarde van het pakket is 11 miljoen euro.

Bij die waardering moet wel een kanttekening worden geplaatst. Het is twijfelachtig of de koersvorming van het aandeel wel in orde is, omdat FNG via een omgekeerde overname op de beurs terecht kwam en er nauwelijks handel in het fonds is.

Klus geklaard

De vraag waarom hij zijn aandelen heeft afgestoten, terwijl FNG in juli nog beweerde dat hij aandeelhouder zou blijven, kan Van de Schoor niet goed beantwoorden. "Op dat moment was ik ook nog aandeelhouder. Maar inmiddels is de klus geklaard. Ik wilde Miss Etam doorstarten en naar de beurs brengen. En ervoor zorgen dat het bedrijf weer ergens werd ondergebracht. Dat is met de fusie met FNG gebeurd. Nu is het weer tijd voor iets anders."

Volgens Van de Schoor is er 'absoluut' geen ruzie met FNG-topman Dieter Penninckx, en ook geen verschil van mening over de koers van het bedrijf.

Geheimhoudingsplicht

Uit het AFM-register blijkt verder dat het pakket in handen is gekomen van een zekere Gerard Pilon. Dat blijkt een financieel bedrijfsadviseur, die actief is met het obscure bedrijfje Fintell in het Zeeuwse Kapelle. Ook is hij financieel directeur van het Amerikaans-Nederlandse agro-techbedrijf Cibus.

Wat Pilon van plan is met het miljoenenpakket en hoe hij dat heeft gefinancieerd, blijft onduidelijk. De bedrijfsadviseur bevestigt de overname, maar wil verder geen vragen beantwoorden. "Ik ga daar geen commentaar op geven", zegt hij, voordat hij de hoorn op de haak gooit.

Ook van de Schoor wil niet gedetailleerd op de verkoop ingaan. "Ik heb daarover een geheimhoudingsplicht. Wij hebben beiden niet de behoefte om hiermee breed in de media te komen." Wel stelt hij geen belang meer in FNG te hebben, direct of indirect.

Gebrekkige transparantie

Ook rond de doorstart van Miss Etam en de beursgang hingen er veel rookgordijnen rond de onderneming, bijvoorbeeld over de identiteit van de achterliggende investeerders.

Vorige week meldde het FD dat de beurs maatregelen overweegt om transparantie en toezicht rond reverse listings als FNG te vergroten. Beurswaakhond AFM en de Vereniging van Effectenbezitters juichen dat toe.

Lees meer over
Rens van de SchoorMiss Etam