Nieuws

Boetedrift EU levert Nederland bijna 100 miljoen euro op

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© EPABoetedrift EU levert Nederland bijna 100 miljoen euro op
RTL

De hoge boetes die de Europese Commissie heeft geïnd bij bedrijven die de wet overtraden dit jaar zijn goed nieuws voor de Nederlandse schatkist. Ze zorgen voor een meevaller van 99 miljoen euro.

Dat schrijft inmiddels ex-minister Dijsselbloem in zijn allerlaatste Kamerbrief.

Boetes leveren geld op

In totaal hoeft Nederland dit jaar 460 miljoen euro minder af te dragen aan de EU dan was geraamd, schrijft Dijsselbloem. 361 miljoen euro daarvan moeten we waarschijnlijk later alsnog betalen, omdat Europese projecten voor steun aan armere regio's later worden gestart dan verwacht. Daarom worden de kosten daarvoor ook pas later in de boeken gezet.

De 99 miljoen euro korting die overblijft is het gevolg van de vele boetes die de Commissie dit jaar heeft opgelegd. Er was gerekend op boete-inkomsten van 1,1 miljard euro, maar dat werd 3,2 miljard.

Die extra inkomsten krijgen de lidstaten terug als korting, het Nederlandse deel komt dus uit op bijna honderd miljoen euro.

Dankzij Vestager

Dat is vooral de verdienste van mededingingscommissaris Margrethe Vestager en haar team. Onder andere de boete die Facebook kreeg voor de misleiding rond de overname van WhatsApp (110 miljoen euro), het tv-kartel waar ook Philips in zat (1,2 miljard) en het truckkartel van onder meer DAF (1,2 miljard euro) leverden flink geld op.

De ingeboekte bedragen laten ook meteen zien dat er nog ruimte is voor verdere meevallers. Zo is het totale boetebedrag voor het truckkartel inmiddels opgelopen tot 2,9 miljard euro plus nog eens 880 miljoen euro voor Scania, dat nog in beroep gaat.

Ook de recordboete van 2,4 miljard euro die Google aan zijn broek kreeg, is nog niet verwerkt in de aanvullende begroting, want ook het techbedrijf is in beroep gegaan tegen de straf.

Britten betalen meer

Voor de Britten is er trouwens minder goed nieuws. Hun korting over de afgelopen jaren pakt bij nader inzien 207 miljoen euro lager uit.

Die korting wordt opgehoest door de andere lidstaten, dus je zou verwachten dat Nederland daar ook baat bij heeft, maar dat is amper zo. Wij betalen namelijk bijna niet mee aan de korting voor het VK.

Lees meer over
Jeroen DijsselbloemMargrethe VestagerDAFFacebookGoogleWhatsAppScaniaEuropese Commissie