Nieuws

Statushouder Salim heeft nu al eigen restaurant: 'Hard werken wordt beloond'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EIGEN FOTOStatushouder Salim heeft nu al eigen restaurant: 'Hard werken wordt beloond'
RTL

Hij woont nog niet zo lang in Nederland, kreeg pas vier jaar geleden zijn verblijfsvergunning, maar toch is Salim Afghanmal nu al de trotse eigenaar van een restaurant in het centrum van Utrecht. Samen met een compagnon opende hij restaurant Darah aan de Oudegracht. En dat terwijl hij nog maar 5,5 jaar geleden afwasser was.

Toen Salim vanuit Afghanistan in Nederland arriveerde had hij helemaal niets. Hij sprak de taal niet, kende de cultuur niet. Hij had hier geen familie, vrienden en zelfs geen kennissen. "De eerste twee jaar waren heel moeilijk, heel zwaar", vertelt Salim. Hij kreeg aanvankelijk ook te horen dat hij niet mocht blijven, maar besloot om niet bij de pakken neer te zitten.

Salim ging naar school, leerde de taal en vond een baan. Hij begon als afwasser in een restaurant in Tilburg. Misschien niet zijn droombaan, maar het zorgde in ieder geval voor brood op de plank. "Geef iemand een dag te eten en de honger is voor een dag opgelost, maar leer een man zelfstandig visjes vangen en hij kan iedere dag eten, zeggen we ook wel in Afghanistan."

Doorzettingsvermogen

Na verloop van tijd kreeg Salim dan toch zijn verblijfsvergunning. En dankzij een grote portie doorzettingsvermogen en de juiste contacten, opende Salim samen met een zakenpartner een restaurant in Utrecht. "En nu helpen we ook weer andere asielzoekers en statushouders. We hebben twaalf jongeren in dienst."

Salim hoopt van positieve invloed te kunnen zijn. "Want als je je best doet in Nederland en hard werkt, dan krijg je vanzelf de kans. Dan maakt het niet uit of je uit Afghanistan, Syrië of Iran komt." 

ZIE OOK: Deze manager van de Appie neemt vluchtelingen in dienst

Overigens blijkt dat niet zozeer uit de nieuwe cijfers van het CBS. Integendeel: of een statushouder snel aan werk komt, hangt sterk samen met zijn of haar achtergrond. Van de mensen tussen de 18 en 65 jaar die in 2014 een verblijfsvergunning kregen, had na 2,5 jaar elf procent betaald werk.

Grote verschillen

De verschillen zijn echter groot: onder Eritreeërs had na 2,5 jaar slechts 6 procent betaald werk, onder Afghanen was dat 29 procent. Veel van hen vinden een baan in de horeca, de handel of de uitzendbranche. Onder Syriërs en Eritreeërs kreeg na 2,5 jaar nog bijna 90 procent een bijstandsuitkering.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Asielzoekers met vergunning weigeren werk'

Lees meer over
Asielzoekers