Werk en Geld

Deze werkgevers willen juist 55-plussers: 'Ouderen zijn veel loyaler'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockDeze werkgevers willen juist 55-plussers: 'Ouderen zijn veel loyaler'
RTL

Als je als 55-plusser zonder werk komt te zitten, heb je het niet makkelijk. De kans op werk is kleiner. Maar er zijn ook werkgevers die juist wél oudere werknemers zoeken, omdat ze loyaler zijn. "Ze voelen zich meer verantwoordelijk."

Vandaag lanceert ouderenbond ANBO een speciale vacaturesite voor senioren, om de zoektocht naar werk voor die groep wat makkelijker te maken. Want, zo zegt directeur Liane den Haan, sommige werkzoekenden hebben de hoop al bijna opgegeven. Die zijn na de crisis aan de zijlijn beland en denken onterecht dat ze nergens meer aan de bak komen. "Je ziet dat mensen daar heel onzeker van worden. Maar mijn boodschap is: kijk ook even buiten je eigen comfortzone."

Mensen die zich op de vacaturesite aanmelden, worden door medewerkers van ANBO actief geholpen om een baan te vinden, vertelt directeur Liane den Haan. "We maken een persoonlijke match."

Zo'n match kan verrassend uitpakken. Ouderen kunnen bijvoorbeeld gekoppeld worden aan het taxibedrijf Noot uit Ede. Bij dat bedrijf staan ze op dit moment te springen om 55-plussers. Noot verzorgt onder andere het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs. Waarom ze zo graag ouderen willen hebben? "Wij zien dat ouderen heel betrouwbaar zijn. Afspraak is afspraak bij hen", zegt hoofd van de personeelsafdeling Erik Willems.

Luisterend oor

Bij het vervoersbedrijf komt er meer bij kijken dan kinderen alleen van A naar B brengen. "Bij ons zijn sociale vaardigheden belangrijk. Je krijgt heel wat voor je kiezen als chauffeur", zegt Willems. Kinderen kunnen bijvoorbeeld opeens ruzie krijgen, of er kan iemand niet goed in zijn vel zitten. "Daar moet je als chauffeur op kunnen inspelen. Je moet ze daarnaast een luisterend oor kunnen bieden. Dat zorgt uiteindelijk voor een goede sfeer in de bus."

Met kinderen het gesprek aan gaan, vragen hoe de dag is verlopen; het zijn juist dát soort dingen waar ouderen vaak zo goed in zijn. Willems zegt blij te zijn met 55-plussers omdat die flexibel zijn. "Ze hebben thuis de boel op de rit. Ze hebben minder verplichtingen thuis. Ze zijn wat vrijer."

Miniatuurvoorbeeld


Een medewerker van Noot personenvervoer helpt een passagier een busje in.

Een vacaturesite voor ouderen is nieuw, uitzendbureau's voor senioren bestaan al langer. Ervaren Jaren, bijvoorbeeld, richt zich al sinds 1999 op senioren. Op dit moment is veel vraag naar conciërges, leerkrachten en callcenter-medewerkers, vertelt eigenaar Jan-Dick Verheul. Er zijn ook veel banen voor mensen met een technische achtergrond: "Want technische mensen lopen niet meer vrij rond."

Werkgevers zijn vaak tevreden

Werkgevers worden zelden teleurgesteld, vertelt Verheul. "Onze ervaring is dat 80 procent van de uitzendkrachten uiteindelijk aangenomen wordt. Dat zegt wel iets over de tevredenheid bij de werkgevers." 

Zo'n tevreden werkgever is Envico, een klein technisch bedrijf in Zoeterwoude. Directeur Raymond Tetteroo is zelfs 'heel tevreden' met de ouderen die hij via het uitzendbureau kreeg toegewezen.

Tetteroo bestrijdt het clichébeeld dat senioren niet flexibel zouden zijn: "Het bedrijfsleven is onderhevig aan veranderingen. Het zijn juist ouderen die daar goed mee om kunnen gaan. Die hebben zich meestal al vaker moeten aanpassen. Ze zijn gewend aan de dynamiek." De oudste werknemer bij Envico is overigens 72. "Die vindt zijn werk gewoon heel leuk."

Heel verantwoordelijk

Ook bij postbedrijven zijn 55-plussers gewild. Die kennen de wijk én de bewoners vaak het beste, zegt Sandd-directeur Rob Brakenhoff. "Juist de oudere bezorgers voelen zich heel verantwoordelijk voor het correct bezorgen van de post. Zij zijn voor ons van grote toegevoegde waarde."

Bezorgen is voor ouderen vaak méér dan alleen een bijbaan, legt hij uit. Ze hebben dan contact met de buurt én blijven in beweging. Voor Brakenhoff dus geen kwaad woord over senioren. "We hebben zeer goede ervaringen met het werken met ouderen en we bieden deze mensen graag een plek aan."

Na negen jaar werkloosheid een droombaan als vuilnisman

"Het lood zakt je in de schoenen en je denkt: laat dan maar." Negen jaar zat Steef werkloos thuis. Maar door de aantrekkende economie heeft hij nu weer een baan. We gooien met zijn allen weer meer spullen weg, en dus zijn er meer vuilnismannen nodig om dat allemaal op te ruimen. En vuilnisman had Steef altijd al willen worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Houd het leuk tot aan je pensioen: 'Ga op tijd iets anders doen'

Lees meer over
ANBOPensioenenOuderdomFlexwerker