Lifestyle

Gescheiden stel ruziet tot in de rechtszaal om hond Spike

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
Gescheiden stel ruziet tot in de rechtszaal om hond Spike
RTL

Het verdelen van de spullen na een scheiding is vaak al geen pretje. Maar wat doe je met de hond of kat? Soms loopt het conflict zo hoog op, dat de rechter eraan te pas moet komen.

Dat gebeurde in het geval van een in 2011 gescheiden stel uit Almelo. Frank en Samantha troffen een omgangsregeling voor Spike, hun golden retriever. Doordeweeks bij Samantha, in het weekend bij Frank. Maar het ging steeds slechter met de hond.

Spike was gestrest en vermoeid, vond Samantha. Dat was volgens haar te wijten aan de steeds wisselende omstandigheden. En ze kreeg bijval van een gedragsdeskundige, die stelde dat Spike beter af was op één woonadres. De omgangsregeling werd door Samantha beëindigd en dat was voor Frank reden om naar de rechter te stappen.

'U moet zich doodschamen'

En dus moest rechter Mathieu Verhoeven zich vandaag uitspreken over de vraag: wat moet er gebeuren met de omgangsregeling van Spike de hond?  Verhoeven kon moeilijk verbergen wat hij van de zaak vond. "U zet vier juristen (rechter, griffier en twee advocaten) aan het werk voor een ruzie die te gek is om los te lopen. U moet zich doodschamen."

Ook in de uitspraak was te merken dat Verhoeven geen hoge pet op had van beide partijen. Hij sprak over een 'bijterige manier van procederen', laakte de onwelwillendheid van Frank en Samantha om er zelf uit te komen en noemde hen min of meer de oorzaak van Spike's gezondheidsproblemen. 

De rechter besliste uiteindelijk dat de twee de oorspronkelijke omgangsregeling moeten doorzetten. Zaterdagochtend tot zondagavond bij Frank, doordeweeks bij Samantha.

Video: Wees voorzichtig bij een omgangsregeling voor je huisdier

Wie krijgt de hond? Belangrijk om te weten volgens echtscheidingsadvocaat Mark van Essen:

Een dier valt onder de boedelverdeling. Dieren zijn dan wel geen zaken zoals een stoel of tafel maar bij een scheiding worden ze wel zo behandeld. Aan de andere kant worden er wel weer omgangsregelingen voor huisdieren opgenomen in scheidingsdocumenten, net zoals bij kinderen. 

Wie de hond krijgt, hangt in eerste plaats af van de huwelijkse voorwaarden, de partnerschapsvoorwaarden of de samenlevingsovereenkomst. Als daar niets in is opgenomen, hangt het af van 'bewijsmateriaal' af zoals bijvoorbeeld koopovereenkomsten of bankafschriften. En anders zul je er echt samen uit moeten komen.

Als de zaak dan uiteindelijk toch voor de rechter komt, zal de rechter alle feiten en omstandigheden moeten bekijken. Misschien heeft één van de partijen een cursus gevolgd met het dier en moet het dier daarom bij hem of haar blijven. Of misschien zijn de kinderen erg gehecht aan het dier en volgt het de kinderen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
EchtscheidingHuisdierenRecht