Een marathon lopen, hoe haalbaar is dat?

Hardlopen is steeds populairder, maar een hele marathon is nog wel wat anders. Zo'n marathon, kan iedereen dat eigenlijk?
Ja hoor, zegt hoogleraar Fysiologie Maria Hopman. "Het is natuurlijk niet zo dat je zomaar een marathon kunt lopen, maar je hoeft echt geen perfecte conditie en een perfect lichaam te hebben als je besluit dat je het over een jaar wilt doen. Zo lang je geen grote lichamelijke problemen hebt en de tijd neemt bij het trainen, is die 42 kilometer goed te doen."
500 kilometer rennen
Ultraloopster Léonie van den Haak is het daarmee eens. In 2007 liep ze voor het eerst de Dam tot Damloop, en nu heeft ze zich ingeschreven voor een hardloopwedstrijd van 500 kilometer. "Dat is natuurlijk een flinke afstand, maar eigenlijk is het heel makkelijk: je zet gewoon je linkerbeen voor je rechterbeen."
"Voor sommige mensen is een afstand van 100 kilometer al vrij bizar, maar dat kun je nog in een flink tempo lopen. Ik ben niet heel snel en ik heb niet heel veel talent, maar ik kan het hardlopen gewoon heel goed volhouden."
'Weer die scheve stoeptegel'
De lievelingsafstand van Leonie is 200 kilometer. "Dat loop ik in een dag. Soms op een parcours, dan ren je 24 uur lang rondjes. Ieder rondje kun je dan een vinkje zetten en je ziet je supporters heel vaak, dat is wel leuk. Maar op een gegeven moment ben je wel klaar met dat rondje. Weer die scheve stoeptegel, denk je dan."
"Soms ren ik liever dwars door een land. Laatst rende ik een wedstrijd door het binnenland van Portugal, daar was het warm en er waren weinig deelnemers. We renden over afgelegen zandpaden, met de zon op ons hoofd. Soms lag er wel 40 kilometer tussen de ene verzorgingspost en de andere. Toen begon ik in mezelf te praten."
Tijd en doorzettingsvermogen
Voor Leonie zijn er in ieder geval nog genoeg uitdagingen. Hoewel de 500 kilometer die ze gaat lopen al een forse afstand lijkt, zijn er nog veel grotere hardloopwedstrijden. "In New York is er een wedstrijd van 5000 kilometer, dat vind zelfs ik een beetje vreemd."
"Ik snap dat de afstanden die ik loop misschien een beetje afschrikken, maar als mensen een marathon willen lopen zou ik zeggen: gewoon proberen. Het is een hele toegankelijke sport, je hebt er vooral veel tijd en doorzettingsvermogen voor nodig."
Toch wat tips nodig?
Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft een aantal tips voor beginnende hardlopers die zich aan de marathon willen wagen.
- Ga niet te snel van start. Neem er minstens een jaar de tijd voor om voor die marathon te trainen, probeer niet in een maand of drie die afstand te bereiken.
- Fysiotherapeut Rob Tamminga raadt aan om, als je boven de 35 bent, je te laten testen op hartkwalen en je altijd goed te laten begeleiden.
- Koop goede schoenen en sluit je eventueel bij een hardloopclubje aan. Op die manier is het hardlopen ook gezellig.
- Begin dan eerst heel rustig met een paar kilometer. Als je dat probleemloos lukt, ren dan vijf kilometer. Daarna tien, en na een half jaar probeer je de twintig. Probeer het niet zo snel mogelijk te doen, maar bouw het rustig op.
- Als je twintig kilometer kunt hardlopen, kun je die afstand nog wat uitbreiden en beginnen met een intervaltraining.
- Sta je aan de start van je eerste marathon? Loop 'm dan niet zo snel mogelijk uit, maar richt je echt alleen op het halen van de finish, niet op de tijd.
Meer op rtlnieuws.nl:
Hardlopen te saai? Ga trampolinespringen