Dit is waarom de zeespiegel aan de Nederlandse kust steeds sneller stijgt
Het was lange tijd een raadsel: terwijl de zeespiegel wereldwijd steeds sneller stijgt, leek dat aan de Nederlandse kust niet het geval. Nu blijkt uit een nieuwe studie van de TU Delft dat ook hier de zeespiegelstijging versnelt.
De stijging van de zeespiegel is één van de meest in het oog springende gevolgen van klimaatverandering, zeker voor een laaggelegen land als Nederland. Door de voortdurende opwarming zet het zeewater uit en smelt er steeds meer ijs, met als gevolg een steeds sneller stijgende zeespiegel, de laatste jaren met zo'n vier millimeter per jaar.
Zee is niet spiegelglad
Die stijging gaat alleen niet overal even snel. Zo stijgt de zeespiegel aan de Amerikaanse oostkust sneller dan aan de westkust. Ook de metingen aan de Nederlandse kust laten een iets ander beeld zien dan gemiddeld.
Nu is het niet heel verrassend dat metingen op één locatie afwijken van het wereldgemiddelde. Er zijn nu eenmaal veel factoren die de lokale zeespiegel kunnen beïnvloeden, zoals bodemdaling, oceaanstromingen en de wind.
Verandering in de trend
Veranderingen in de zeespiegel worden onder andere gemeten door zogenaamde peilschalen: een soort drijvende boei waarvan de hoogte wordt geregistreerd. Een team van wetenschappers uit Delft heeft een statistische analyse op deze data losgelaten en ontdekt dat er een verandering heeft plaatsgevonden in de trend: vanaf ongeveer 1993 stijgt de zeespiegel sneller dan daarvoor.
Volgens het KNMI heeft met name de wind een grote invloed gehad op de zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust. Bij een sterke westenwind wordt de zee opgestuwd tegen het land, net zoals dat gebeurt als je in een kopje thee blaast.
Daar blijkt een terugkerend patroon in te zitten, zo stelde Iris Keizer vast in haar masteronderzoek bij het KNMI. Door die variaties van de wind uit de metingen te filteren bleek dat de lokale zeespiegel wel degelijk steeds sneller is gestegen.
Buienradar voor zeespiegelstijging
Aangezien de zeeën en oceanen met elkaar in verbinding staan, kan de lokale zeespiegel natuurlijk niet al te sterk uit de pas blijven lopen met het wereldgemiddelde. Marjolijn Haasnoot, zeespiegelexpert bij Deltares, zegt erover: "We zaten te wachten op deze versnelling in de zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust, het zit in alle scenario's en is in lijn met wat we wereldwijd zien."
Haasnoot verwacht dat de zeespiegel langs de Nederlandse kust nog sneller zal gaan stijgen, "want de snelheid waarmee zeespiegel stijgt, gaat hier nog steeds langzamer dan wereldwijd." In de verdere toekomst hangt de zeespiegelstijging vooral af van de mate waarin we de CO2-uitstoot weten te beperken en wat er als gevolg daarvan gebeurt met de ijskappen van Groenland en vooral Antarctica.
Aanpassen aan water
Beter inzicht in de regionale zeespiegelstijging is volgens Haasnoot belangrijk om te weten hoe we ons als land moeten aanpassen aan een verdere zeespiegelstijging. "Een beetje als Buienradar: gaat het regenen of niet? Dankzij studies als deze weten we beter wat ons op de middellange termijn te wachten staat wat betreft zeespiegelstijging aan onze kust."