Behandeling ziek meisje (3) in Maastricht stopt definitief: ouders dankbaar voor alle betrokkenheid

De ouders van het meisje van 3 met een zeldzame genetische ziekte hebben samen met artsen van het Maastricht UMC+ en hun advocaat besloten dat de beademing van hun dochter stopt. Er was nog een kans dat het kindje naar een kliniek in Turkije zou worden gebracht, maar daar zien de ouders toch van af. Dat bevestigt advocaat Nino Pennino aan RTL Nieuws.
De familie laat weten dat de beslissing in goed overleg is genomen. "De ouders berusten in de medische beslissing van het behandelteam om de behandeling van hun dochter, bestaande uit beademing, te beëindigen", laat de familie weten in een verklaring.
Van de opname van het kindje in een ziekenhuis in Turkije wordt definitief afgezien. Het afgelopen weekeinde ontstond er enige hoop op een experimentele behandeling daar die het meisje beter zou kunnen maken, maar daarvan blijkt geen sprake. "Het ziekenhuis in Turkije kan alleen de situatie waarin het meisje verkeert overnemen van het MUMC+ maar ook dat Turkse ziekenhuis ziet geen behandelmogelijkheid die kan leiden tot herstel."
In recordtempo werd via een GoFundMe meer dan 100.000 euro opgehaald voor de behandeling. De familie laat weten 'dankbaar te zijn voor alle lieve mensen die zich betrokken hebben getoond'. Alle donaties zullen worden terugbetaald aan de donateurs.
Zeldzame ziekte
De rechtbank in Limburg besloot eind vorige maand dat de behandeling stopgezet mocht worden, ondanks bezwaren van de ouders. Het meisje heeft een zeldzame genetische ziekte waar weinig over bekend is en op dit moment geen behandeling voor is. Ze wordt sinds eind februari door kunstmatige beademing in leven gehouden in het Maastricht UMC+.
Volgens het Limburgse L1 Nieuws wilde het ziekenhuis in Maastricht wel medewerking verlenen aan de overdracht van het zieke meisje naar Turkije, maar de ouders maken daar dus geen gebruik van.
Advocaat van de familie Nino Pennino sprak van een moeilijke situatie: "Dit kindje is geen kasplantje. Zij zat half rechtop in bed en keek de kamer rond. Ze keek naar een tekenfilmpje. Reageerde op haar moeder. Ze kon nee knikken. Dit kindje is volledig bij bewustzijn."
Het ziekenhuis liet eerder in een reactie aan RTL Nieuws weten intens mee te leven met het meisje en haar familie. "In deze verdrietige situatie is na zorgvuldige medische en ethische overwegingen besloten dat nog langer behandelen medisch zinloos is en het lijden van het kind alleen zou verlengen. Wij bieden het gezin intensieve begeleiding en ondersteuning."
Advocaat Pennino benadrukte eerder al dat hij en de familie altijd in goed overleg waren met het ziekenhuis. Van enige vijandigheid is nooit sprake geweest. "De ouders van het meisje spreken hun dankbaarheid uit aan het behandelteam van het MUMC+, de artsen, de verpleegkundigen, en alle andere mensen die betrokken zijn geweest bij de behandeling van hun dochter."