Onderzoek

Huh? Blauw licht verstoort je slaap toch niet?

Door Lifestyle ··Aangepast:
© iStockHuh? Blauw licht verstoort je slaap toch niet?
RTL

Berg je braaf elke avond een paar uur voor het slapengaan al je schermen op omdat je weet dat blauw licht slecht is voor je gezondheid? Onderzoekers van de universiteit van Manchester beweren nu dat het licht dat je smartphone afgeeft helemaal niet zo funest is voor je slaapritme als we altijd dachten.

Van het blauwe licht van onze smartphones en tablets zouden we slecht de slaap kunnen vatten, en van te weinig slaap kun je uiteindelijk dik, depressief en als diabeet eindigen. Dat moeten we niet willen. Het RIVM sloeg afgelopen jaar nog alarm na onderzoek naar de effecten van het gebruik van smartphones op het slaapgedrag van jongeren. 

Schemering

Maar onderzoekers van de universiteit van Manchester komen nu tot een andere conclusie: volgens hun onderzoek is het beter voor de gezondheid om in de avond gedimd, koeler licht te gebruiken - oftewel licht dat lijkt op de schemering - en overdag warmer en helderder licht.

Beter slapen? Laat je mobiel liggen en zorg voor rood licht
Lees ook

Beter slapen? Laat je mobiel liggen en zorg voor rood licht

De biologische klok gebruikt de kenmerken (blauwer = schemering en warm/helder = overdag) om te bepalen of wijzelf in de slaapstand moeten of juist niet, stellen de Britse onderzoekers. 

Biologische klok

Volgens Tim Brown, één van de onderzoekers, leidt het veranderen van de kleur van het scherm - van blauwig naar een warmere kleur - juist alleen maar tot meer verwarring. "Wij tonen nu aan dat het idee dat blauw licht het grootste effect heeft op onze biologische klok niet juist is. Sterker nog, de blauwe kleuren die wij linken aan de schemering hebben juist een zwakker effect dan wit of geel licht van dezelfde sterkte."

Volgens deze onderzoekers zou dus je nieuwe voornemen moeten zijn: 's avonds gedimd en koeler licht van je schermpje en overdag helder en warmer licht. "Dát is beter voor ons slaapritme."

Lees meer over
SlaapSlaapproblemenGadgetSmartphoneTabletLaptopTechnologieWetenschap